2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

Lavrov: nukleáris fenyegetésnek tekintjük az F-16-os vadászgépek megjelenését Ukrajnában

A nukleáris fegyverek hordozására alkalmas kijevi F-16-os vadászgépek megjelenését Oroszország a Nyugat fenyegetésének fogja tekinteni a nukleáris szférában – mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Lenta.ru című orosz lapnak adott interjújában.

“Többször megszólaltunk már ebben a témában. Azt is mondhatnám, hogy kimerítette magát, ha a Nyugat nem tesz olyan lépéseket, amelyek újra és újra arra kényszerítenek bennünket, hogy rámutassunk a stratégiai jellegű kockázatokra, amelyeket az agresszív oroszellenes politika generál” – mondta a miniszter.

Emlékeztetett arra, hogy Oroszország katonai doktrínájában világosan meg vannak határozva a nukleáris fegyverek alkalmazásának feltételei.

Ugyanakkor az USA és NATO-szatellitái az Oroszországgal való közvetlen fegyveres összecsapás kockázatát teremtik meg, ami katasztrofális következményekkel jár – folytatta a miniszter.

“Csak egy példa az események rendkívül veszélyes alakulására, hogy az Egyesült Államok F-16-os vadászgépek átadását tervezi a kijevi rezsimnek. Tájékoztattuk az atomhatalmakat az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Franciaországot, hogy Oroszország nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy ezek a repülőgépek képesek nukleáris fegyverek szállítására” – jegyezte meg Lavrov, hozzátéve, hogy “itt semmilyen biztosíték nem segít”.

A miniszter kifejtette, hogy a harci műveletek során az orosz hadsereg nem fogja kiválogatni, hogy “az adott típus minden egyes repülőgépe fel van-e szerelve atomfegyverek szállítására vagy sem”.

“Maga az a tény, hogy az ukrán erők rendelkezik ilyen rendszerekkel, számunkra a Nyugat fenyegetésének minősül a nukleáris szférában” – zárta szavait.

Korábban Volodimir Zelenszkij hivatalának vezetője, Andrij Jermak ukrán újságírókkal folytatott beszélgetésen elmondta, hogy Ukrajna azt reméli, hogy 2023 végéig megkapja az első F-16-os vadászgépeket nyugati partnereitől. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nem nevezte meg az F-16-osok Ukrajnának történő átadásának időkeretét, szerinte ez a pilóták kiképzésétől és a szövetségesek helyzetértékelésétől függ majd.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyelország figyelmeztette az ukrán oligarchákat

A lengyel védelmi miniszter az ukrán oligarchákat okolta a gabonaszállítások körüli jelenlegi vitáért, és azt mondta, nem engedhető meg, hogy Kijev a lengyel piacon...

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...
spot_img

Videó