2023, március 29.
3.2 C
Budapest
5.4 C
Moszkva

Lavrov: Moszkva és az Európai Bizottság az oltási igazolások kölcsönös elfogadásáról tárgyal

Az orosz egészségügyi minisztérium és a Gamaleja Intézet érdemi és szakmai tárgyalásokat folytat az Európai Bizottsággal a Covid-19 ellen beadott védőoltásról szóló igazolások kölcsönös elismeréséről – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor kedden Kalinyingrádban nemzetközi közúti fuvarozó cégek képviselőivel találkozott.

Lavrov szerint az európai fél kinyilvánította politikai szándékát a kérdés megoldására. Az orosz diplomácia vezetője szerint a szakértők jelenleg egyebek között olyan technikai és jogi kérdések megoldásán dolgoznak, mint a személyes adatok védelme és az eljárások technikai kompatibilitásának biztosítása.

“Készek vagyunk folytatni és folytatni is fogjuk a pragmatikus és szakmai párbeszédet, de nagyon számítunk rá, hogy a késlekedés, amely egyértelműen a kérdés átpolitizálására utal, megszűnjék, és hogy olyan megállapodásra jussunk, amely megfelel mind az orosz, mind az uniós országok állampolgárai érdekeinek” – mondta.

Alekszandr Gincburg, az első orosz oltóanyagot, a Szputnyik V vakcinát kidolgozó Gamaleja Intézet igazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek kedden kijelentette, hogy a két adag Pfizerrel beoltottak esetében a Szputnyik Light harmadik injekcióként alkalmazása megerősíti a pácienseknek az új koronavírus delta változatával szembeni védettségét. Az akadémikus logikusnak nevezte az orosz vakcinák forgalmazásáért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) ezzel kapcsolatban tett indítványát.

Az RFPI a múlt szerdán azzal a javaslattal fordult a Pfizerhez, hogy folytasson klinikai kísérleteket annak megállapítására, alkalmazható-e a Szputnyik Light – a Szputnyik V első komponense – az amerikai cég vakcinájának boostereként, vagyis az első két Pfizer-vakcinadózis hatását erősítő harmadik oltási adagként.

Az RFPI szerint a Szputnyik V 83,1 százalékos hatékonyságot mutat a vírus delta variánsa ellen. Az orosz szuverén alap az amerikai Mayo Klinika preprint (nem lektorált publikáció) formában közzétett kutatási adataira hivatkozva azt állította, hogy a Pfizer hatékonysága ugyanezzel a mutációval szemben 42 százalékos lehet. A Kommerszant című lap, ugyancsak amerikai adatokra hivatkozva azt írta kedden, hogy a Moderna 76 százalékban hatékony a deltával szemben.

Oroszországban egyébként június 29. óta második napja csökkent 21 ezer alá az újonnan diagnosztizált koronavírusos fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké ugyanakkor már hatodik napja haladja meg a nyolcszázat a kedden közzétett hivatalos adatok szerint.

Az igazolt fertőzöttek száma 20 958-cal, 6 642 559-re emelkedett. A napi növekmény 0,32 százalék, az új esetek 8,2 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 552 125-re, a halottaké 805-tel 172 110-re a felépülteké pedig 18 407-tel 5 918 324-re nőtt.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 172,8 millió, az elmúlt napon pedig 308 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 251 553 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó