2022, augusztus 8.
24.3 C
Budapest
20.2 C
Moszkva

Lavrov: Moszkva és az Európai Bizottság az oltási igazolások kölcsönös elfogadásáról tárgyal

Az orosz egészségügyi minisztérium és a Gamaleja Intézet érdemi és szakmai tárgyalásokat folytat az Európai Bizottsággal a Covid-19 ellen beadott védőoltásról szóló igazolások kölcsönös elismeréséről – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor kedden Kalinyingrádban nemzetközi közúti fuvarozó cégek képviselőivel találkozott.

Lavrov szerint az európai fél kinyilvánította politikai szándékát a kérdés megoldására. Az orosz diplomácia vezetője szerint a szakértők jelenleg egyebek között olyan technikai és jogi kérdések megoldásán dolgoznak, mint a személyes adatok védelme és az eljárások technikai kompatibilitásának biztosítása.

“Készek vagyunk folytatni és folytatni is fogjuk a pragmatikus és szakmai párbeszédet, de nagyon számítunk rá, hogy a késlekedés, amely egyértelműen a kérdés átpolitizálására utal, megszűnjék, és hogy olyan megállapodásra jussunk, amely megfelel mind az orosz, mind az uniós országok állampolgárai érdekeinek” – mondta.

Alekszandr Gincburg, az első orosz oltóanyagot, a Szputnyik V vakcinát kidolgozó Gamaleja Intézet igazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek kedden kijelentette, hogy a két adag Pfizerrel beoltottak esetében a Szputnyik Light harmadik injekcióként alkalmazása megerősíti a pácienseknek az új koronavírus delta változatával szembeni védettségét. Az akadémikus logikusnak nevezte az orosz vakcinák forgalmazásáért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) ezzel kapcsolatban tett indítványát.

Az RFPI a múlt szerdán azzal a javaslattal fordult a Pfizerhez, hogy folytasson klinikai kísérleteket annak megállapítására, alkalmazható-e a Szputnyik Light – a Szputnyik V első komponense – az amerikai cég vakcinájának boostereként, vagyis az első két Pfizer-vakcinadózis hatását erősítő harmadik oltási adagként.

Az RFPI szerint a Szputnyik V 83,1 százalékos hatékonyságot mutat a vírus delta variánsa ellen. Az orosz szuverén alap az amerikai Mayo Klinika preprint (nem lektorált publikáció) formában közzétett kutatási adataira hivatkozva azt állította, hogy a Pfizer hatékonysága ugyanezzel a mutációval szemben 42 százalékos lehet. A Kommerszant című lap, ugyancsak amerikai adatokra hivatkozva azt írta kedden, hogy a Moderna 76 százalékban hatékony a deltával szemben.

Oroszországban egyébként június 29. óta második napja csökkent 21 ezer alá az újonnan diagnosztizált koronavírusos fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké ugyanakkor már hatodik napja haladja meg a nyolcszázat a kedden közzétett hivatalos adatok szerint.

Az igazolt fertőzöttek száma 20 958-cal, 6 642 559-re emelkedett. A napi növekmény 0,32 százalék, az új esetek 8,2 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 552 125-re, a halottaké 805-tel 172 110-re a felépülteké pedig 18 407-tel 5 918 324-re nőtt.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 172,8 millió, az elmúlt napon pedig 308 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 251 553 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...

Oroszországhoz csatlakozna az egyik ukrán régió, népszavazást szerveznek

A Zaporizzsjai terület népszavazást tart arról, hogy elszakadjon-e Ukrajnától, és kérje-e az Oroszországi Föderációhoz történő csatlakozást - jelentette be hétfőn a régió közigazgatásának vezetője. Jevgenyij...

Az Amnesty International bocsánatot kért az Ukrajnát bíráló jelentéséért, de nem vonja vissza azt

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi csoport bocsánatot kért a megdöbbenésért, amelyet nemrégiben kiadott jelentése váltott ki, amelyben egyebek mellett azzal vádolta az ukrán...