2023, március 22.
8.4 C
Budapest
2.2 C
Moszkva
Array

Lavrov: Meg kell semmisíteni az ukrajnai tűzfészkeket, ha szándékosan lövik az orosz területet

Az orosz külügyminiszter ismét arra figyelmeztetett, hogy országa visszavág, amennyiben Ukrajna területéről “szándékosan” lövik. Meg kell semmisíteni az ukrajnai tűzfészkeket, ha azokról szándékosan lövik Oroszország területét, de egyelőre vagy a hozzá nem értés miatt történik ilyesmi, vagy véletlen esetekről van szó – hangoztatta Szergej Lavrov a Rosszija 24 állami televízióban pénteken sugárzott interjúban.

Az orosz külügyminiszter kijelentette: Moszkvában szeretnék, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői tartsanak szemlét az orosz határállomásokon és miután meggyőződnek arról, milyen körülmények között dolgoznak az orosz határőrök az ukrajnai fegyveres összecsapások közepette, tegyenek erről jelentést a bécsi székhelyű szervezetnek.

Az orosz hírtévé emlékeztetett arra, hogy az utóbbi hetekben Ukrajna területéről kilőtt lövedékek több alkalommal is a vele határos orosz régióban csapódtak be különböző határállomásokra. A június 20-án és július 3-án, valamint 5-én történt eseteknek nem volt áldozata, de július 13-án egy lövedék az oroszországi Donyeck városában megölt egy férfit.

Összesen hét ukrán lövedék csapódott be a határ közeli településre és azok három asszonyt megsebesítettek. A Kommerszant című orosz napilap ezt követően azt írta, hogy a Kreml ukrán területre mérendő célzott katonai csapásokat fontolgat. Az orosz vezetés cáfolta az újság értesülését. Pénteken Anatolij Antonov orosz védelmi miniszter-helyettes kijelentette hogy Moszkva magyarázatot vár Kijevtől az orosz területet ért lövésekről és arról, hogy információik szerint Oroszország és Ukrajna közös határa mentén ukrán katonai egységeket vontak össze.

Antonov arra hivatkozott, hogy egy 2011-es bécsi egyezmény szerint Ukrajnának be kell jelentenie a mindenkori csapatösszevonások célját, annak földrajzi koordinátáit, az összevonások tervezett befejezését, a résztvevő katonai egységeket és fegyverzeteket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: a Nyugat teljesen el akarja pusztítani Ukrajnát

A brit kormány azon terve, hogy szegényített uránt tartalmazó lövedékeket küldjön Kijevnek, amelyeket a Moszkvával folytatott konfliktusban használnának, azt mutatja, hogy a nyugati állítások,...

Charles Michel: az EU egy éven belül 1 millió darab lőszerrel látná el Ukrajnát

Az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül 1 millió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást; "ennek...

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...
spot_img

Videó