2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

Lavrov: London ürügyet keres, hogy haditengerészete behatoljon a Fekete-tengerre

London ürügyet próbál találni arra, hogy a brit királyi haditengerészet behatoljon a Fekete-tengerre – jelentette ki vasárnap Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

“Még akkor is, amikor például Boris Johnson [brit miniszterelnök] és külügyminisztere nyilatkozatát hallgatjuk, egyértelműen megpróbálnak feltételeket teremteni, ürügyet találni arra, hogy a Királyi Haditengerészet belépjen a Fekete-tengerre, és elkezdje irányítani a gabona szállítást azokból a kikötőkből, amelyeket az ukránok aláaknázta, és amelyeket az ukránok maguk kötelesek aknamentesíteni” – mondta Lavrov a Rosszija 1 orosz televíziónak.

A miniszter hozzátette, hogy a jelenlegi élelmiszerválságot többféle célra használják fel, többek között arra, hogy Ukrajnát “fényezzék”, és Oroszországot olyasmivel vádolják, amiben nem érintett.

A világ vezetői és a nemzetközi szervezetek az ukrajnai orosz katonai művelet februári kezdete óta aggodalmukat fejezték ki egy közelgő és nagyszabású élelmiszerválság miatt, hivatkozva az ellátási láncok megszakadására, az árak emelkedésére és a világ egyik legnagyobb gabonatermelő régiójának termésének hiányára.

A nyugati országok azzal vádolták Oroszországot, hogy blokkolja a gabonaszállítmányokat Ukrajna fekete-tengeri kikötőiben. Moszkva ragaszkodik ahhoz, hogy a kikötőket Ukrajna aláaknázta, és ezzel lehetetlenné tette a szállítást. Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy Oroszország nem akadályozza a gabonaexportot Ukrajnából, és ha Kijev aknamentesíti a kikötőket, a gabonát szállító hajók gond nélkül el tudnak majd indulni.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...