2023, január 27.
1 C
Budapest
-3.5 C
Moszkva

Lavrov: London ürügyet keres, hogy haditengerészete behatoljon a Fekete-tengerre

London ürügyet próbál találni arra, hogy a brit királyi haditengerészet behatoljon a Fekete-tengerre – jelentette ki vasárnap Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

“Még akkor is, amikor például Boris Johnson [brit miniszterelnök] és külügyminisztere nyilatkozatát hallgatjuk, egyértelműen megpróbálnak feltételeket teremteni, ürügyet találni arra, hogy a Királyi Haditengerészet belépjen a Fekete-tengerre, és elkezdje irányítani a gabona szállítást azokból a kikötőkből, amelyeket az ukránok aláaknázta, és amelyeket az ukránok maguk kötelesek aknamentesíteni” – mondta Lavrov a Rosszija 1 orosz televíziónak.

A miniszter hozzátette, hogy a jelenlegi élelmiszerválságot többféle célra használják fel, többek között arra, hogy Ukrajnát “fényezzék”, és Oroszországot olyasmivel vádolják, amiben nem érintett.

A világ vezetői és a nemzetközi szervezetek az ukrajnai orosz katonai művelet februári kezdete óta aggodalmukat fejezték ki egy közelgő és nagyszabású élelmiszerválság miatt, hivatkozva az ellátási láncok megszakadására, az árak emelkedésére és a világ egyik legnagyobb gabonatermelő régiójának termésének hiányára.

A nyugati országok azzal vádolták Oroszországot, hogy blokkolja a gabonaszállítmányokat Ukrajna fekete-tengeri kikötőiben. Moszkva ragaszkodik ahhoz, hogy a kikötőket Ukrajna aláaknázta, és ezzel lehetetlenné tette a szállítást. Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy Oroszország nem akadályozza a gabonaexportot Ukrajnából, és ha Kijev aknamentesíti a kikötőket, a gabonát szállító hajók gond nélkül el tudnak majd indulni.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...