2023, január 27.
0.7 C
Budapest
-3.6 C
Moszkva

Lavrov: ketten kellenek a tangóhoz, de a Nyugat egyedül breaktáncol

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy Moszkva továbbra is nyitott a közvetlen tárgyalásokra a Nyugattal, de “a tangóhoz ketten kellenek”.

A minisztert pénteken az RT hírtelevízió tudósítója kérdezte Andrzej Duda lengyel elnök legutóbbi megjegyzéseiről, amelyben bírálta Franciaországot és Németországot, amiért továbbra is telefonbeszélgetéseket folytatnak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Duda megkérdezte, hogy beszélt-e valakiígy Adolf Hitlerrel a második világháború alatt“.

Miközben az Oroszországgal folytatott párbeszéd elfogadhatatlanságáról beszélt, “lengyel kollégáink az ukrán területek aktív fejlesztésébe kezdtek” – jegyezte meg Lavrov.

A külügyminiszter kifejtette, hogy a múltban “más reakciókat hallott Párizsból és Berlinből”.

“Merkel [korábbi] német kancellár és Macron francia elnök nagyon komoly csalódottságának adott hangot az EU ruszofóbjai miatt, mert megakadályozták Franciaország és Németország kezdeményezését, hogy az EU és Putyin orosz elnök csúcstalálkozót tartson” – válaszolta Lavrov.

Emmanuel Macron és Angela Merkel 2021-ben felajánlotta, hogy tárgyalásra hívja meg Oroszországot, de az EU vezetőinek ellenállásába ütköztek.

Mindketten “értelmes politikusok, akik megértik, hogy kiutat kell találni a válságból” – mondta Lavrov.

Mi továbbra is nyitottak vagyunk a párbeszédre, de a tangóhoz ketten kellenek, míg nyugati partnereink a breaktánccal vannak elfoglalva egyedül.

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök a február végén indított Ukrajna elleni katonai hadjárat után tárgyalásokat folytat Moszkvával. Legutóbbi háromoldalú megbeszélésük Putyin elnökkel május végén zajlott.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...