2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Lavrov figyelmeztette a nyugati országokat, hogy Oroszország reagálni fog az F-16-osok átadására

Az orosz erők képesek lesznek reagálni a nyugati országok azon szándékára, hogy ukrán pilótákat képezzenek ki F-16-osok vezetésére – mondta Szergej Lavrov külügyminiszter.

“Ami a mi válaszunkat illeti – nincs kétségem afelől, hogy a fegyveres erőinknek megvannak a képességei, hogy erre reagáljanak” – mondta a diplomata.

Szerinte néhány európai ország, köztük Dánia és Hollandia, igyekszik az élre állni a kérdésben, hogy az Egyesült Államok kedvében járjon.

“Ez mindenekelőtt a hegemónnak történő megfelelési vágy. Ezek az országok aktívan követik Washington irányvonalát az európai ügyekben” – hangsúlyozta Lavrov.

A legutóbbi hirosimai G7-csúcstalálkozón Joe Biden amerikai elnök felvázolta Volodimir Zelenszkijnek azokat a terveket, amelyek szerint ukrán pilótákat képeznének ki F-16-osok vezetésére. Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója szerint Washington és a szövetségesei a következő hónapokban döntenek arról, hogy ki és milyen mennyiségben szállítja ezeket a repülőgépeket a kijevi rezsimnek.

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerint az F-16-osok Kijevnek történő átadása a konfliktus eszkalálódásának és az európai kontinens destabilizálódásának újabb állomása. Hangsúlyozta, hogy a nyugati országok nincsenek tisztában az ilyen kísérletek következményeivel.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó