2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

Lavrov: az USA elidegeníti az országokat a G20 napirendjének elukránosításával

Az Egyesült Államok és szövetségesei elidegenítik azokat a nemzeteket, amelyek nem akarnak részt venni az ukrajnai konfliktusban azzal, hogy minden lehetséges nemzetközi eseményre belerángatják a kérdést – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az indiai G20-csúcstalálkozó előtt.

Lavrov az Indonéziában csütörtökön tartott kelet-ázsiai csúcstalálkozó után bírálta azt, amit a Nyugat “minden és bármi elukránosításának” nevezett. A résztvevő államok ellenálltak Washington nyomásának, és azt állították, hogy napirendjükön nem szerepelnek geopolitikai kérdések és biztonsági válságok – jegyezte meg sajtótájékoztatóján.

Azok a nemzetek, amelyek a saját konkrét ügyeikkel akarnak foglalkozni, ahelyett, hogy a kijevi rendszert támogató propagandát folytatnának… egyre inkább belefáradnak a nyugati stratégiába – tette hozzá a miniszter.

A vezető diplomata fenntartotta, hogy Washington céljai Ázsiában Kína megfékezése és Oroszország elszigetelése, és a regionális szereplőknek nem tetszik, ahogyan az Egyesült Államok rájuk kényszeríti politikáját.

A hétvégén Lavrov vezeti majd az orosz delegációt a G20-ak vezetőinek újdelhi találkozóján, mivel Vlagyimir Putyin elnök úgy döntött, hogy nem vesz részt személyesen. S. Jaishankar indiai külügyminiszter találkozott orosz kollégájával a jakartai kelet-ázsiai csúcstalálkozó alkalmával, hogy megvitassák a zárónyilatkozat tervezete körüli patthelyzetet – a médiajelentések szerint.

A nyugati országok azt szeretnék, ha a tervezet tartalmazná Moszkva elítélését az ukrajnai konfliktus miatt, míg Oroszország és Kína azt szeretné, ha a közleményben szerepelne, hogy a G20 nem alkalmas ilyen kérdések megvitatására. India kompromisszumos javaslatot tett, amely mindkét álláspontot tartalmazza, de a hírek szerint egyik fél sem értett egyet vele.

Ha nem születik megállapodás, a rendezvény zárónyilatkozat nélkül zárulhat, ami a G20-ak történetében először fordulna elő. Egy ilyen kimenetel “bizalmi válságot” okozhat a szervezetben – figyelmeztetett a Reuters.

Indonézia tavaly is hasonló problémával nézett szembe, amikor a G20 soros elnökségét töltötte be. A kompromisszumos “bali nyilatkozat” szerint a tagok többsége elítélte a háborút és annak következményeit, de nem hibáztatta közvetlenül Oroszországot, és elismerte, hogy a helyzetről eltérő nézetek vannak. Hozzátették, hogy bár a G20 nem foglalkozik biztonsági kérdésekkel, azok jelentős hatással lehetnek a világgazdaságra.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyelország figyelmeztette az ukrán oligarchákat

A lengyel védelmi miniszter az ukrán oligarchákat okolta a gabonaszállítások körüli jelenlegi vitáért, és azt mondta, nem engedhető meg, hogy Kijev a lengyel piacon...

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...
spot_img

Videó