2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Lavrov: az új BRICS-tagállamok növelik a multipolaritást

A BRICS többpólusú alapjait gazdagítaná több arab ország felvétele, de a szövetségnek még döntenie kell a jelentkezésükről – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken az RT hírtelevíziónak.

Algéria, Egyiptom, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek (EAE) mind kifejezték érdeklődésüket a Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika alkotta, legnagyobb fejlődő országokat tömörítő csoporttal való szorosabb kapcsolat iránt.

“Mindannyian nagyon erős országok” – mondta Lavrov a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum alkalmával adott interjúban.

“És valamilyen mértékben mindannyian vezető szerepet töltenek be az arab és az iszlám világban. Ez kétségtelenül gazdagítaná a BRICS-et”.

Az orosz diplomata szerint ezeknek az új tagoknak a hozzájárulása nyilvánvaló lenne, és azt jelentené, hogy a BRICS a világ egyik legnagyobb civilizációjának képviseletét kapná.

“Kétségtelen, hogy ez a blokk többpólusú alapjainak javára válik, amelyek természetesen, objektíven alakultak ki” – tette hozzá.

Mivel a BRICS konszenzussal hozza meg döntéseit, a blokk létrehozta a tagállamok bővítéssel kapcsolatos álláspontjának összehangolására szolgáló eljárást – árulta el Lavrov. A szakértői csoportok jelenleg jelentéseken dolgoznak, amelyeket az augusztusi dél-afrikai csúcstalálkozón fognak bemutatni, és a blokk ennek megfelelően fog lépéseket tenni.

Oroszország támogatja a BRICS bővítését, mondta Lavrov, de nagyon jól megérti, hogy a tagsági kérelmek bizonyos bonyodalmakkal járhatnak.

“Ez természetesen nagyon érzékeny kérdés, mert az ország hírneve is kockán forog. Ha egy állam kérvényezi a tagságot, és nem kap választ, az nem néz ki jól” – mondta a diplomata.

A négy arab ország azon tucatnyi ország között van, amelyek eddig jelentkeztek a BRICS-tagságra. A többi figyelemre méltó jelölt között van Argentína és Irán is. A szövetség iránti érdeklődés az elmúlt másfél évben nőtt meg, mivel a Nyugat a nemzetközi pénzügyi rendszerek feletti ellenőrzését kihasználva széles körű gazdasági háborút folytatott Oroszország ellen.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó