2023, február 7.
-5.1 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Lavrov: az EU-nak meg kellene tanulnia, hogyan álljon ki saját érdekeiért

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az Európai Uniónak helye lehet egy új, többpólusú világban, de előbb ki kell szabadulnia a függőségből az Atlanti-óceánon túli szövetségeseitől. Hozzátette, hogy a blokknak meg kell tanulnia, hogyan álljon ki saját magáért a számára fontos területeken.

Lavrov szerdán az Oroszországban tartott Primakov-felolvasáson, a szakértők, diplomaták és döntéshozók nemzetközi fórumán beszélt:

“az Európai Unió akkor lesz képes egyenrangúan részt venni ezekben a folyamatokban, ha rájön, hogy nem kell százszázalékosan igent mondania az Egyesült Államoknak”. Hozzátette, hogy a blokknak be kell bizonyítania, hogy ” vannak saját érdekei”.

A miniszter azt is megjegyezte, hogy az utóbbi időben az európai országokban felerősödtek az ezt követelő hangok.

Lavrov hangsúlyozta, hogy Moszkva semmiképpen sem próbál éket verni Washington és Brüsszel közé, és azzal érvelt, hogy nyilvánvaló, hogy Európa nem minden érdeke feltétlenül egyezik meg az Egyesült Államokéval.

“Az, hogy Európa nem tudja megvédeni ezeket az érdekeket, véleményem szerint egyelőre orvosi tény is” – viccelődött a tisztviselő.

Lavrov állításának bizonyítékaként arra mutatott rá, hogy Emmanuel Macron francia elnök és amerikai kollégája, Joe Biden múlt heti washingtoni találkozója nyilvánvalóan nem hozott érdemi eredményeket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök október végén a Moszkva melletti Valdaj Vita Klub találkozójának vendégeihez szólva bizakodását fejezte ki, hogy előbb-utóbb “a többpólusú világ új hatalmi központjainak és a Nyugatnak egyenrangú félként kell elkezdenie beszélni közös jövőnkről”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...