2022, augusztus 12.
25 C
Budapest
23.7 C
Moszkva
Array

Lavrov: az amerikaiak még “nem értek meg” a harci koordinációra

Van haladás Oroszország és az Egyesült Államok lépéseinek egyeztetésében a szíriai hadszíntéren, ám az amerikaiak még “nem értek meg” az igazi katonai koordinációra – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki csütörtökön Moszkvában az Öböl-menti Együttműködési Tanács tagországainak diplomáciai vezetőit fogadta.

“Ami az orosz-amerikai koordinációt illeti a nemzetközi terrorizmus elleni szíriai küzdelemben, ez a koordináció még nem alakult ki véglegesen. Van haladás abba az irányba, hogy már a harctéren egyeztessünk a a szíriai légtérből végrehajtott műveletekről. De lassabban haladunk annál, ahogy szeretnénk” – mondta.

“Azóta, hogy az Oroszországi Föderáció Légi- és Űrereje a szíriai kormány felkérésére elkezdett a terroristák ellen dolgozni ebben az országban, a legelejétől fogva azt javasoltuk az amerikaiaknak és az általuk vezetett koalíciónak, hogy éppen harci viszonylatban alakítsunk ki gyakorlati koordinációt” – fogalmazott az orosz miniszter. “Eleinte ők csak az incidensek elkerülésének mechanizmusáról szóló megállapodásra voltak hajlandók. Aztán, két-három hónappal később, beleegyeztek abba, hogy hozzunk létre kommunikációs csatornát az arról folyó információcserére, hogy ki csatlakozott a fegyvernyugvás rendszeréhez, de még nem értek meg a valódi harci koordinációra” – hangoztatta Lavrov.

Az orosz diplomácia vezetője emlékeztetett, hogy Moszkva a múlt héten azt javasolta Washingtonnak: Szíriában május 25-i határidővel válasszanak le mindenkit, aki hajlandó politikai rendezésre, azoktól, akik nem kívánnak csatlakozni a tűzszünethez. Lavrov elmondta, hogy az ügyben több kapcsolatfelvétel történt, egyebek mellett katonai vonalon is, ám végül az Egyesült Államok kért még egy kis időt a döntéshez, amibe Oroszország beleegyezett. Hangsúlyozta, hogy a szíriai rendezésben csak úgy érhető el siker, ha Szírián belül és kívül kivétel nélkül mindenki betartja a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport döntéseit, amelyeket az ENSZ BT egy sor határozatában rögzített.

Szergej Lavrov arra hívta fel a Nyugatot, hogy inkább tárgyalásra ösztönözze a szíriai ellenzéket, ne pedig határidőket szabjon meg a szíriai kormányzati rendszer kialakításával kapcsolatban. Elismerte, hogy a vonatkozó BT-határozat 18 hónapot adott az erről való megállapodásra, de sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a Szíria-közi tárgyalások a május 17-i bécsi forduló után ebben a hónapban már nem, csak a ramadán hónapja, azaz július 10. után folytatódnak majd. Rámutatott, hogy a nyugati diplomaták által emlegetett augusztus 1-jei határidő egyetlen BT-határozatban sincs lefektetve.

Lavrov síkraszállt a független palesztin állam létrehozása mellett, és felajánlotta Oroszország közvetítését a síita Irán, illetve az Öböl-menti Együttműködési Tanács szunnita arab tagállamai között.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....