2023, március 31.
10.3 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

Lavrov: Algéria a BRICS-csoport egyik fő tagjelöltje

Algéria a BRICS-országok egyik vezető jelöltje – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az RT Arabicnak adott interjújában, amelyet szerdán tettek közzé a minisztérium honlapján.

Lavrov elmondta, hogy több ország is hivatalosan kérte felvételét a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő csoportba.

“Ezeknek a kéréseknek a száma – több mint öt – meghaladja a BRICS eredeti tagjainak számát. Az öt ország legutóbbi, tavalyi, Kína által elnökölt rendezvényein megállapodtunk abban, hogy közös megközelítést kell kialakítani ezekkel a kérésekkel kapcsolatban. Első lépésként megállapodunk az új tagok csoportunkba való felvételének kritériumairól, paramétereiről és feltételeiről. Algéria, minden adottságával együtt, az egyik vezető a jelöltek között” – mondta a miniszter.

Brazília, Oroszország, India és Kína 2006-ban hozta létre a BRIC-csoportot. A Dél-afrikai Köztársaság 2011-ben csatlakozott hozzá, így lett belőle BRICS. Dél-Afrika január 1-jén vette át a BRICS-csoport elnökségét.

A dél-afrikai fővárosban diplomáciai források a TASZSZ hírügynökségnek elmondták, hogy a BRICS a következő hónapokban tárgyalásokat fog folytatni a csoport lehetséges bővítéséről. Algéria, Argentína és Irán már kérte felvételét a BRICS-csoportba, Szaúd-Arábia, Törökország és Egyiptom pedig bejelentette, hogy érdeklődik a csoporttagság megszerzése iránt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó