2023, december 5.
-1.5 C
Budapest
-11.5 C
Moszkva

Lavrov: a fehéroroszoknak maguknak kell megoldani belső válságukat

A fehérorosz nép képes önállóan megoldani a hazájában kialakult helyzetet, a legfontosabb a rendzavarások külső provokálásának megakadályozása – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap egy ifjúsági fórumon Szolnyecsnogorszkban.

“Nagyon egyszerű az álláspontunk: ez (a válság) Fehéroroszország belügye. A fehéroroszok bölcs népként képesek megoldani ezt a helyzetet. A lényeg az, hogy ne provokáljanak kívülről rendbontást” – hangoztatta.

Lavrov közölte: Moszkva nem fog ellenezni semmilyen döntést, amelyet a fehérorosz vezetés hoz a lakossággal folytatott párbeszéd ügyében és “nagyon perspektivikusnak” nevezte Aljakszandr Lukasenka elnöknek a kezdeményezését a párbeszédre az alkotmány reformjáról. Mint mondta, Oroszország hasznossá akarja tenni magát a “testvéri” ország számára. Úgy vélekedett, hogy a helyzet a normalizálódás jegyeit mutatja, de van, aki továbbra is az erőszakos hatalomátvétel “ukrán forgatókönyvét’ akarja megvalósítani.

Az orosz diplomácia vezetője emlékeztetett arra, hogy a nyugati közvetítés 2014-ben Ukrajnában nem járt eredménnyel, és hogy az ellenzék annak ellenére is félresöpörte az elnökkel a belpolitikai válság békés rendezéséről megkötött megállapodást, hogy annak végrehajtását a német, a francia és a lengyel külügyminiszter aláírása is szavatolta.

Kitért az Európai Biztonsági Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) arra az érvére, hogy azért nem küldött megfigyelőket a fehérorosz elnökválasztásra, mert későn kapta meg meghívót. Emlékeztetett arra, hogy Oroszország 2007 óta kezdeményezi az EBESZ megfigyelési működésének konkrét szabályozását, de mindeddig elutasításban részesült. A szervezetben emiatt nincs konkrét szabály a meghívás határidejére sem – tette hozzá.

Az ellenzéki koordinációs tanácsról megjegyezte, hogy Moszkvának kérdései vannak megalakulásával kapcsolatban, és hogy a testületnek több olyan tagja van, aki negatívan viszonyul az orosz-fehérorosz Szövetségi Államhoz.

Kifogásolta, hogy Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániába távozott elnökjelölt a honlapján “nyíltan provokatív elemeket tartalmazó programot” tett közzé, amely rövidesen eltűnt. Ez egyebek között szorgalmazta Fehéroroszországnak az Eurázsiai Gazdasági Unióból és Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéből, valamint a Szövetségi Államból való kilépését, illetve perspektivikusan az EU-ba és a NATO-ba való belépést és az orosz nyelvnek a kiszorítását.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az Oroszországgal közös szervezetekből való kilépés kizárólag fehérorosz nyelven szerepelt a törölt szövegben. Emlékeztetett arra, hogy Cihanouszkajának a választási kampány idején nem volt politikai programja.

Az orosz diplomácia vezetője azzal vádolta meg az Egyesült Államokat és az EU-t, hogy megpróbálja “elszakítani” Oroszországtól a Független Államok Közösségének (FÁK) tagjait.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: a Biden-kormányzat kétségbeesetten próbál forrásokat szerezni Ukrajnának

A Biden-kormányzat kétségbeesetten próbál forrásokat felszabadítani az ukrán hadsereg megsegítésére - mondta az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője. Az ABC News vasárnapi műsorában John Kirby-t arról...

A bolgár elnök megvétózta az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Rumen Radev bolgár elnök hétfőn megvétózta a Szófia és Kijev közötti megállapodást, amelynek értelmében páncélozott harckocsikat szállítottak volna Ukrajnának. Azt állította, hogy a katonai...

Felmérés: nőtt az ukránok száma, akik béketárgyalásokat akarnak

Az ukránok szinte egyenlően megosztottak a továbblépést illetően az Oroszországgal zajló konfliktusban - jelentette a helyi állami ellenőrzésű média vasárnap a Rating csoport novemberben...
spot_img

Videó