2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Lavrov a BBC-nek: egyáltalán nem érdekel, hogy mi van az önök szemében

Az Ukrajnában elfogott és zsoldosként halálra ítélt brit harcosok sorsáról a nemzetközi jog alapján a Donyecki Népköztársaságnak kell döntenie, és Oroszországot nem érdekli, hogy ez hogyan néz ki “a Nyugat szemében” – mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a BBC brit állami műsorszolgáltatónak adott interjújában csütörtökön, az évente megrendezett Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum (SPIEF) margóján.

Két brit állampolgár – Shaun Pinner és Aiden Aslin – a múlt héten a donyecki legfelsőbb bíróság által zsoldosként bűnösnek talált külföldi harcosok triója között volt. A marokkói állampolgár Saadun Ibrahim mellett halálra ítélték őket.

Amikor Steve Rosenberg, a BBC munkatársa csütörtökön megkérdezte róluk Lavrovot, az orosz külügyminiszter azt mondta, hogy ez a Donyecki Népköztársaság (DNR) ügye, amelyet Moszkva független államként és szövetségeseként ismer el.

“A Nyugat szemében Oroszország felelős ezeknek az embereknek a sorsáért” – kezdte Rosenberg, de Lavrov félbeszakította.

Engem egyáltalán nem érdekel a “Nyugat szeme”. Engem csak a nemzetközi jog érdekel, amely szerint a zsoldosok nem harcosok. Tehát nem számít, hogy mi van az önök szemében.

Amikor Rosenberg tiltakozott, hogy a két férfi nem zsoldos, hanem az ukrán hadseregben szolgált, Lavrov azt mondta, hogy ez a bíróság dolga – amely ugyanolyan legitim és független, mint a brit bíróságok.

Arra a kérdésre, hogy a brit kormány megkereste-e Moszkvát Aslin és Pinner sorsával kapcsolatban, Lavrov azt mondta, nem hallott ilyen megkeresésről.

“Hozzászoktak ahhoz, hogy mindent a nyilvánosság előtt csinálnak. Elkezdték kijelenteni, hogy aggódnak az alattvalóik sorsa miatt. Nem tudom, hogy kapcsolatba léptek-e velünk vagy sem. Beszélniük kellene a DNR-rel” – mondta a külügyminiszter.

Lavrov a BBC-nek azt is elmondta, hogy Moszkva és London viszonya elkeserítő, és Nagy-Britanniát “olyan országnak nevezte, amely ismét megpróbálja feláldozni népe érdekeit a politikusok ambícióiért, akik csak a következő választásokra gondolnak és semmi másra”.

Boris Johnson brit miniszterelnök, aki épp most élte túl a saját pártján belüli bizalmatlansági szavazást, pénteken Kijevbe érkezett, hogy támogassa Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.