2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Külügyminiszter: Törökország nem kíván csatlakozni az oroszellenes szankciókhoz

Törökország nem kíván csatlakozni a több ország által Oroszország ellen bevezetett szankciókhoz – jelentette ki Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter csütörtökön Alanyában tartott beszédében, amelyet a TRT tévécsatorna közvetített.

“A NATO öt legerősebb tagja között vagyunk. De saját országunk érdekeit kell prioritásként kezelnünk. Tekintsük úgy, hogy csatlakozom az Oroszország elleni szankciókhoz. Hogyan fogják az alanyai kereskedők eladni áruikat Oroszországban? Igen, ha az ENSZ szankciókat vezet be, akkor én is csatlakozom hozzájuk. Mégis, ha elkezdem követni az ilyen vagy olyan [ország] által bevezetett szankciókat, függetlenül attól, hogy azok igazságosak-e vagy sem, vagy ellentétesek-e az elveimmel, akkor már nem az országom érdekeit fogom figyelembe venni” – mondta a miniszter.

Törökország elvi álláspontját bizonyítja azzal, hogy teljes mértékben betartja a Montreux-i egyezményt, nem ismeri el a Krím Oroszországgal történt újraegyesülését, és támogatja Ukrajna területi integritását – mondta a külügyminiszter.

“Mindazonáltal nem fogjuk tönkretenni az egyensúlyi politikánkat azért, hogy valakinek kedvezzünk” – tette hozzá Cavusoglu.

Törökország hivatalosan nem állt az EU, az Egyesült Államok és egyes más országok oroszellenes szankciói mellé, és igyekszik semleges álláspontot tartani, többek között az ukrán konfliktus rendezését célzó közvetítői erőfeszítései sikerének érdekében.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó