2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Kuleba: Ukrajna nagyon nehéz politikai időszak elé néz

Ukrajna nagyon nehéz politikai időszak elé néz, és az országot valószínűleg tárgyalásokra kényszerítik Oroszországgal – mondta Dmitro Kuleba külügyminiszter.

Megígérte, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy ellenálljon az országot arra kényszerítő törekvéseknek, hogy diplomáciai megoldást keressen a folyamatban lévő konfliktusra.

“Ez egy nagyon nehéz politikai időszak lesz, figyelmeztetek mindenkit. Ezek a [tárgyalásokat követelő] hangok egyre hangosabbak. Mindent meg fogunk tenni a nemzetközi és büntetőjog keretein belül, hogy ezek a hangok elhalkuljanak” – mondta Kuleba szombaton az ukrán média szerint.

Kijev többször is elutasította az Oroszországgal való tárgyalás lehetőségét, sőt, Volodimir Zelenszkij elnök tavaly ősszel még külön törvényt is hozott, amely kifejezetten megtiltotta a tárgyalásokat. Moszkva viszont többször kifejezte készségét arra, hogy érdemi tárgyalásokba bocsátkozzon a másfél éve tartó konfliktus megoldása érdekében.

Kuleba álláspontját a közelgő őszről nevetségessé tette Szergej Cekov orosz szenátor, aki a Krímet képviseli az ország felsőházában, a Föderációs Tanácsban. Azt mondta, hogy a diplomata és az ukrán vezetés egésze valójában a nyugati segélyek elapadása miatt aggódik.

“Úgy véli, hogy az ősz nehéz próbatétel lesz Ukrajna számára a tárgyalásokra való felhívások miatt, mivel őt és a kijevi elitet túszként tartja fogva a Nyugatról érkező könnyű pénz” – mondta Cekov az orosz médiának.

“Minél tovább tartanak a harcok, annál többet keresnek, annál többet követelnek az USA-tól, az EU-tól. Mégis, az ukrán nép nem fogja látni a pénz nagy részét, mivel a segélyeket kifosztják” – vetette fel a szenátor.

A folyamatban lévő konfliktus során a Nyugat jelentős katonai és pénzügyi segélyt folyósított Ukrajnának, csak az USA mintegy 100 milliárd dollárt. Moszkva többször felszólította Kijev nyugati támogatóit, hogy hagyjanak fel Ukrajna fegyverekkel történő “felpumpálásával”, azzal érvelve, hogy ez csak meghosszabbítja az ellenségeskedéseket, nem pedig megváltoztatja azok kimenetelét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó