2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Donald Trump az elnökválasztási esélyeiről beszélt

A republikánus elnökjelölt-aspiráns Donald Trump azt nyilatkozta, hogy szerinte a jövő évi választásokon le tudja győzni régi politikai riválisát, Joe Bident, amennyiben a jogilag is megtámadott volt elnök elnyeri a republikánusok jelölését.

Egy Iowa államban tartott kampányrendezvényen – abban az államban, ahol 2020-ban a Fehér Ház visszaszerzésére tett sikertelen kísérlete során kényelmesen legyőzte Bident – Trump azt mondta, úgy látja, hogy szinte behozhatatlan előnyben van a 80 éves jelenlegi amerikai elnökkel szemben.

“Közel 100 százalékos” – mondta Trump a Sunday Timesnak, amikor arról kérdezték, milyen esélyei lennének Bidennel szemben a három évvel ezelőtti, a választásokon vívott harcos összecsapásuk visszavágóján.

A jelenlegi közvélemény-kutatási adatok szerint Trump az egyértelmű favorit arra, hogy ő legyen a republikánusok jelöltje a jövő évi elnökválasztáson. Mielőtt azonban egy Biden-visszavágó valósággá válna, Trumpnak előbb biztosítania kell pártja jelöltségét – és ehhez Ron DeSantis floridai kormányzó mellett, vagy rajta keresztül kell eljutnia.

“Nem sokan jelentek meg nála” – mondta Trump a Daily Mailnek a 44 éves DeSantis nyilvánvaló támogatásának hiányáról ugyanezen az iowai állami vásáron szombaton korábban. “Ez nem jó. Nagyon rosszul áll a felmérésekben. Nagyon, nagyon rosszul.

“És szerintem hamarosan ki fog szállni a versenyből, azt hiszem” – mondta Trump, hozzátéve, hogy nem látja veszélyesnek a floridai törvényhozót a Fehér Házi esélyeire nézve.

DeSantis, a populista törvényhozó, aki az úgynevezett woke-ellenes “ébredésellenes” programjával tett szert népszerűségre Floridában, eddig nem tudta a helyi támogatói bázisát országos méretekre kiterjeszteni – annak ellenére, hogy egy felmérés szerint alig kilenc hónappal ezelőtt még 23 százalékpontos előnye volt Trumppal szemben.

Ez az előny azonban már régen elmúlt, annak ellenére, hogy Trump három folyamatban lévő szövetségi vádemeléssel járó eljárásban érintett. A következő napokban várhatóan kézbesítenek még egyet.

Az egykori ingatlanmogul ellen New Yorkban kampányfinanszírozás megsértése miatt is vádat emeltek, egy másik a floridai birtokán lévő bizalmas kormányzati dokumentumok visszatartásával kapcsolatos, egy harmadik pedig a legutóbbi elnökválasztás eredményének megdöntésére irányuló állítólagos összeesküvéssel kapcsolatos. Trump tagadja, hogy bármi rosszat tett volna.

Trump Bidenre és DeSantisra vonatkozó megjegyzései nem sokkal azután hangzottak el, hogy egy amerikai bíró figyelmeztette, hogy ne tegyen olyan kijelentéseket, amelyek “beszennyezhetik az esküdtek körét” a közelgő tárgyalásain. “Ő egy büntetőjogi vádlott” – mondta Tanya Chutkan bírónő.

“Az a tény, hogy a vádlott politikai kampányban vesz részt, nem ad neki nagyobb vagy kisebb mozgásteret”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó