2022, május 16.
27.8 C
Budapest
12.8 C
Moszkva
Hiredetés

Kreml: Washington nem kezdeményez a Trump-Putyin-találkozó ügyében

A Kreml továbbra is a konkrétumok és a kezdeményezés hiányát érzékeli az orosz-amerikai csúcs kérdésében – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak hétfőn Moszkvában.

“Továbbra is hiányzik a konkrétum Vlagyimir Putyin és Donald Trump legutóbbi telefonbeszélgetése óta, amelyen éppen arról volt szó, hogy a két elnök érti a találkozó szükségességét. Továbbra is hiányzik a kezdeményezés amerikai partnereink részéről” – hangoztatta Peszkov.

Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai államfő március 20-én, két nappal az orosz elnök újraválasztása után beszélt telefonon egymással. Az eszmecsere nyomán a két külügyminisztérium utasítást kapott a személyes találkozó előkészítésére.

Később kiderült, hogy Trump nemcsak a személyes kapcsolatfelvételre hajlandó, de meg is hívta Washingtonba Putyint. Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója nemrégiben mindenesetre úgy nyilatkozott, nem folytak egyeztetések arról, hogy a két vezető a G20-csoport novemberi csúcstalálkozójáig tárgyalóasztalhoz üljön egymással.

Jon Huntsman moszkvai amerikai nagykövet vasárnap a Fox News amerikai hírtelevízióban kijelentette, hogy Trump továbbra is pozitívan viszonyul egy amerikai-orosz csúcshoz. Mint mondta, ennek időpontját a Fehér Ház akkor fogja bejelenteni, ha eljön majd az ideje. A Washingtonban nyilatkozó Huntsman úgy vélekedett, “a fennálló problémák” megoldásához az kellene, hogy mindkét fél akarja ezt a találkozót.

“Úgy gondolom, hogy ezt mindkét fél akarja” – mondta a nagykövet, hozzáfűzve, hogy a közel-keleti helyzetet lehetetlen rendezni, valamint a hadászati stabilitással és a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos kérdéseket nem lehet racionálisan megoldani az Egyesült Államok és Oroszország nélkül.

Korábban a The Wall Street Journal kormányzati forrásokra hivatkozva, arról írt, hogy a Fehér Ház egy lehetséges amerikai-orosz találkozóval kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. A lap szerint Huntsman azért tért vissza Washingtonba, hogy a saját projektje alapján segítsen egy csúcstalálkozó előkészítésében. MTI

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS