2023, március 29.
2.1 C
Budapest
4.7 C
Moszkva

Kreml: tudatos provokációt követett el a brit romboló a Fekete-tengeren

A brit romboló tudatos és kitervelt provokációt követett el a Fekete-tengeren – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön Moszkvában.

“Úgy gondoljuk, hogy a brit romboló provokációt követett el. Sőt, sajnálatunkra egy tudatos és előkészített provokáció történt” – mondta Peszkov a szerdai fekete-tengeri incidensről.

Hangsúlyozta, hogy Moszkva elfogadhatatlannak és a nemzetközi joggal összeegyeztethetetlennek tartja a Defender romboló akcióját, amellyel kapcsolatban a Kreml aggályának adott hangot. Peszkov szerint az orosz határőrség és a fegyveres erők a jövőben “meglehetősen keményen” fognak fellépni hasonló fekete-tengeri incidensek esetén.

“Abban az esetben, ha az elfogadhatatlan provokatív akciók a jövőben is megismétlődnek, ha ezek túl messzire mennek, semmilyen olyan lépés nem zárható ki, amely az Oroszországi Föderáció határainak törvényes védelmét szolgálja” – jelentette ki arra a kérdésre válaszolva, hogy hasonló esetben elképzelhető-e célzott orosz csapás.

Peszkov nem kívánt részletekbe bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy mit ért “túl messzire menő akción”. Csütörtökön korábban Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy “bombázhatjuk nemcsak az útvonalat, hanem a célpontot is”, ha a határsértő nem hallgat a figyelmeztetésre. Az elnöki szóvivő diplomáciai lépéseket helyezett kilátásba az esettel kapcsolatban.

Marija Zaharova külügyi szóvivő a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva közölte, hogy az orosz diplomáciai tárca csütörtökre bekérette Deborah Bronnert brit nagykövetet, akit “kemény demarsban” fog részesíteni. Felhívta a figyelmet arra, hogy a brit fél ellentmondásosan nyilatkozott az ügyben: először letagadta, hogy incidens történt, majd egy BBC-tudósító helyszíni riportjából ennek az ellenkezője derült ki.

Peszkov egyébként óvott attól, hogy az incidensből bárki elvi következtetéseket vonjon le az orosz-brit kapcsolatok jövőjét illetően, és kifejezte reményét, hogy a hasonló “provokációk” nem válnak rendszeressé.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”26517″]

Nyikolaj Jevmenov tengernagy, az orosz haditengerészet főparancsnoka a brit rombolóval szemben alkalmazott orosz eljárást újságíróknak nyilatkozva szakszerűnek és biztonságosnak minősítette, rámutatva, hogy megakadályozták a “súlyos provokáció”, a brit hajó parancsnoksága “őrültségének” továbbfejlődését.

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a Defender szerdán három kilométer mélyen behatolt Oroszország területi vizeire a Fiolent-fok közelében, és csak azt követően változtatott irányt, hogy egy orosz őrnaszád két figyelmeztető lövést adott le, egy SZU-24M típusú repülőgép pedig négy bombát dobott le a haladási útvonalára.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó