2023, október 1.
15.8 C
Budapest
15.2 C
Moszkva

Kreml: Oroszországnak jobban megfelel a G20, mint a G8 csoport

Oroszország a G20-csoportot előnyben részesíti a G8- csoporttal szemben, mert az előbbi összetétele jobban visszatükrözi a világ erőviszonyait az utóbbiénál – jelentette ki szerdán Vlagyivosztokban újságíróknak Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Peszkov Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter azon, a RedaktionsNetzwerk Deutschland számára adott interjújában tett kijelentésére reagált, amely szerint Oroszországot csakis azzal a feltétellel lehetne visszafogadni a “nyolcak” közé, ha sikerülne jelentős haladást elérni a kelet-ukrajnai és a szíriai válság rendezésében. Steinmeier szerint Moszkva visszavételét már 2017-ben fontolóra vehetik.

A német diplomácia vezetője úgy vélekedetett, hogy a G8-ba való visszatérés kulcsa Moszkvánál van. Mint mondta, az ukrajnai és a szíriai válság azt bizonyítja, hogy Oroszországot nem lehet kizárni “a világ legnagyobb gazdaságainak szoros együttműködéséből”. Steinmeier korábban is beszélt már arról, hogy Oroszországot vissza kellene fogadni a “nyolcak” közé.

Az 1976-ban létrejött, fejlett ipari országokat tömörítő G7-csoport – Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Kanada – 1997-ben adta meg a tagságot Oroszországnak is, amelyet a Krím 2014-ben történt annektálása nyomán felfüggesztett.

Az 1999-ben megalakult G20 csoport a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet, amely a következő tanácskozását szombaton és vasárnap Kínában tartja majd.

Peszkov kijelentette, hogy Oroszországot “jelen pillanatban teljesen kielégíti a húszas formátum”, amelyben jobban ki tudja bontakoztatni a potenciálját. Szavai szerint az ukrán ügyekben nem észlelhető haladás, mert Kijev részéről nem történt haladás a minszki megállapodások végrehajtásában.

A Kreml egyébként kedden közölte, hogy a hangcsoui G20-csúcson mégsem lesz orosz-német-francia csúcsszintű megbeszélés Ukrajna ügyében, ahogy azt korábban bejelentették. Vlagyimir Putyin orosz elnök a találkozó alkalmából külön találkozik majd Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia államfővel. A tárgyalások témája azonban változatlanul Ukrajna lesz.

A G20-tanácskozáson az eredeti elképzelés szerint a “normadiai” négyes formációban – vagyis Petro Porosenko ukrán elnök részvételével – tartottak volna egyeztetést a Donyec-medencei válság megoldásáról, ám a terv meghiúsult. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azonban augusztus 10-én bejelentette, hogy a Krímben ukrán diverzánsakciókat akadályoztak, s ennek nyomán Putyin elnök lemondta a négyes csúcsot.

Putyin a hancsoui csúcson először találkozik majd Theresa May brit miniszterelnökkel, de megbeszélést folytat majd Recep Tayyip Erdogan török és Marurico Macri argentin elnökkel és, valamint részt vesz a BRICS-csoport (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) vezetőinek nem hivatalos találkozásán. Az orosz elnököt külön fogadja majd Hszi Csin-ping kínai elnök és a jelek szerint előkészületben van egy kétoldalú találkozó Barack Obama amerikai elnökkel is.

Az orosz államfő a Vlagyivosztokban csütörtökön kezdődő, kétnapos Keleti Gazdasági Fórum alkalmából Pak Gun Hje dél-koreai elnökkel, illetve Abe Sindzó japán kormányfővel folytat majd megbeszélést. MTI

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Stoltenberg: a nézeteltérések ellenére Lengyelország és Szlovákia támogatja Ukrajnát

Lengyelország és Szlovákia továbbra is segítséget nyújt Ukrajnának az országok között fennálló problémák ellenére. Erről Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Reutersnek adott interjújában beszélt. "Arra számítok,...

Brit külügyminiszter: Ukrajna támogatása kemény és fájdalmas

James Cleverly brit külügyminiszter elismerte, hogy Ukrajna támogatása "kemény és fájdalmas". Ugyanakkor óva intette a NATO-szövetségeseket a megingástól, mivel ha hátat fordítanak Kijevnek, az...

Olajipari létesítmény robbant fel Ukrajnában, Ivano-Frankivszk közelében (videók)

Az Ivano-Frankivszki területen robbanás történt egy olajipari létesítményben, jelentette az RBK-Ukraina hírügynökség. "Ivano-Frankivszk közelében robbanás történt. Sztrimba Nadvornyánszka község fölött fekete füst száll fel. Szemtanúk...
spot_img

Videó