2023, január 31.
3.2 C
Budapest
-1.6 C
Moszkva

Kreml: Oroszország nem adja ingyen a gázt

A "barátságtalan" országoknak rubelben kell fizetniük, különben leállítják a szállítást - figyelmeztet Dmitrij Peszkov.

Oroszország nem fog ingyen földgázt szállítani azoknak az országoknak, amelyek nem hajlandók áttérni az új rubel alapú fizetési rendszerre – közölte pénteken Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

“Nyilvánvaló, hogy senki nem fog ingyen szállítani senkinek semmit” – mondta Peszkov újságíróknak.

Peszkovot arról kérdezték, hogy a héten befejeződik-e a gázszállítás a finn Gasum vállalatnak.

“Nincs információnk az összes olyan vállalatról, amellyel a Gazpromnak szerződése van. Ez nem a mi kiváltságunk. A részletekről természetesen a Gazpromot kell megkérdezni” – mondta a Kreml szóvivője.

Vlagyimir Putyin orosz elnök márciusban utasította a kormányt, a központi bankot és a Gazprombankot, hogy dolgozzák ki a szükséges eszközöket ahhoz, hogy április 1-je után az orosz földgázért a “barátságtalan államokból” származó összes befizetést rubelre váltsák át. Az intézkedés azokra az országokra vonatkozik, amelyek szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben, és befagyasztották a devizatartalékait.

Ha ez a feltétel nem teljesül, a szállításokat leállítják – figyelmeztetett a Kreml.

Lengyelországot és Bulgáriát már elzárták az orosz gáztól, mert nem voltak hajlandók elfogadni az új fizetési rendszert. A hétvégén Finnországgal is ez történik, ha nem fizetnek rubelben.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Magyarország és Ausztria nem küld fegyvereket Ukrajnába

Magyarország és Ausztria nem fog fegyvert küldeni Ukrajnába, és szeretné megakadályozni a folyamatban lévő konfliktus eszkalálódását - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf osztrák kollégájával, Klaudia...

Külföldi zsoldosok támaszpontjára mértek tüzérségi csapást az orosz erők

Orosz tüzérség csapást mért egy ukrán katonai támaszpontra Ocsakov városában, és külföldi zsoldosokkal végeztek - közölte a RIA Novosztyival egy, az ukrán fegyveres erők...

Peking: az Egyesült Államok az ukrán válság kezdeményezője és legnagyobb támogatója

Az USA az ukrajnai válság "kezdeményezője és legnagyobb támogatója" - jelentette ki Peking, kommentálva Washington azon állításait, miszerint állami kínai vállalatok nem halált okozó...