2022, május 16.
27.8 C
Budapest
12.8 C
Moszkva
Hiredetés

Kreml: nincs szó Moszkva karanténba zárásáról

Nem mérlegelik jelenleg az orosz hatóságok, hogy karanténba zárják Moszkvát a koronavírus-járvány terjedése miatt – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken.

A magyar konzuli szolgálat közleményben arra figyelmeztette az Oroszországban tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy az Aeroflot orosz légitársaság hétfőtől öt hétre felfüggeszti Moszkva-Budapest-Moszkva járatait. Utolsó lehetőség vasárnap lesz az Aeroflot mentrendszerű járatával Oroszországot Magyarország felé elhagyni.

Az orosz belügyminisztérium közben azt közölte, hogy az országban rekedt külföldiek lejáró vízumát kérésre ideiglenesen meg fogja hosszabbítani.

Az orosz főváros karantén alá helyezéséről “semmilyen formában nem folyik egyeztetés” – hangoztatta moszkvai sajtóértekezletén az orosz elnöki szóvivő egy kérdésre válaszolva, a kormányzat részéről az elmúlt napokban sokadszorra cáfolt híresztelésekről.

Peszkov pénteken méltatta, hogy Oroszország idejekorán hozta meg a szükséges óvintézkedéseket, s így sikerült elejét venni, hogy más országokhoz hasonló, súlyos járványhelyzet alakuljon ki.

Elismerte, hogy hiány van egyéni egészségvédelmi eszközökből, de azt állította, hogy az ezeket gyártó üzemek folyamatosan növelik a termelésüket. Leszögezte egyúttal, hogy a betegellátás, a határőrizet és a vámhatóság, valamint az utasszállítás területén nem szenvednek hiányt ezekben.

Moszkva – Kép: Orosz Hírek

Felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz mikrobiológusok a helyzet konszolidálása érdekében együttműködnek más országok, köztük Kína tudósaival, amiről szó esett Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök csütörtöki telefonbeszélgetésén. Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) pénteki közlése szerint a novoszibirszki Vektor állami virológiai és biotechnológiai központban hétfő óta hatféle technológiai platformon alapuló vakcina-prototípusokat tesztelnek állatokon.

Peszkov közlése szerint az elnök kiválóan érzi magát, ezért nincs arra szükség, hogy koronavírus-szűrésnek vessék alá. Ugyanakkor elismerte, hogy azokat a személyeket, akik a közelébe kerülnek előzetesen tesztelik a SARS-CoV-2 koronavírusra. Ez ellentmond a szóvivő szerdai bejelentésének, amely szerint Putyintól, csakúgy mint az elnöki hivatal munkatársaitól mintát vettek koronavírus-szűrésen, és az eredményekről be fognak számolni.

Szergej Sojgu védelmi miniszter közölte, hogy az orosz fegyveres erők felfüggesztik a külföldi küldöttségek fogadását és nem küldenek delegációkat külföldre. Nem halasztják el ugyanakkor az április 1-jével kezdődő tavaszi behívásokat. Az újoncokon koronavírus-tesztet végeznek el és kéthetes karanténba kerülnek.

A tárcavezető szerint az orosz fegyveres erőknél nincs fertőzött. Rámutatott, hogy a tárcánál múlt hét óta önálló járványügyi operatív törzs működik és 32 katonai kórház készült fel a fertőzöttek fogadására.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS