2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Kreml: kizárt Oroszország visszatérése a gabonaegyezménybe

A gabonaegyezményhez való visszatérés most lehetetlen, mivel annak Oroszországra vonatkozó feltételei nem teljesülnek és soha nem teljesültek – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak.

Amikor arra kérték, hogy kommentálja Antonio Guterres ENSZ-főtitkárnak a fekete-tengeri kezdeményezés meghosszabbítására vonatkozó javaslatait, azt mondta: “Valóban, Guterres úr levele [Vlagyimir Putyin orosz elnöknek] ismét felvázolt egy bizonyos cselekvési tervet és egy ígéretet arra, hogy egy napon lehetséges lesz teljesíteni a megállapodások orosz részét. Sajnos jelenleg nem lehet visszatérni ehhez a megállapodáshoz, mert nem hajtják végre” – mondta a Kreml szóvivője.

Szerinte de facto az alkut soha nem hajtották végre.

“Putyin elnök azonban világossá tette, hogy Oroszország kész azonnal folytatni az üzletet, amint azt végrehajtják” – hangsúlyozta Peszkov.

A gabonamegállapodást, amely az ukrán gabona biztonságos exportját biztosította a Fekete-tengeren keresztül, és meg kellett volna teremtenie a feltételeket az Oroszországból származó mezőgazdasági termékek és műtrágya exportjához, 2022. július 22-én kötötték Isztambulban. Azóta többször meghosszabbították.

Július 17-én Oroszország megtagadta további részvételét a kezdeményezésben, mivel a többi fél nem teljesítette a megállapodás azon részét, amely az orosz termékek világpiacra történő szállítására vonatkozott.

Putyin biztosította, hogy Moszkva akkor folytathatja a gabonamegállapodást, ha az alku minden ígéretét maradéktalanul teljesítik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó