2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Kreml: Franciaország barátságtalan állam, nem jött el az ideje a kapcsolatfelvételnek

Oroszország barátságtalan országnak tartja Franciaországot a Párizs által Moszkvával szemben tett lépések miatt – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságírókkal, hozzátéve, hogy nem jött el az idő a vezetőik közötti kapcsolatfelvételre.

“Franciaország mindenekelőtt barátságtalan ország, mindazok miatt az intézkedések miatt, amelyeket Franciaország tesz az ország ellen” – hangsúlyozta Peszkov arra a kérdésre, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és francia kollégája, Emmanuel Macron miért nem tartotta a kapcsolatot az utóbbi időben.

“Ami azt illeti, hogy [a két vezető] az utóbbi időben nem telefonált, egyszerűen úgy érzik, hogy még nem jött el az ideje, és jelenleg nincs szükség a tárgyalásikra. Ha mégis felmerül az igény, bármikor felveszik a kapcsolatot, amikor csak akarják” – mondta.

Oroszország “barátságtalan országok” listáján – amelyet még márciusban vezettek be válaszul az ukrajnai offenzívája miatti nyugati szankciókra – az uniós államok, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada és számos más nemzet szerepel. Moszkva mindannyiukkal szemben meghozta saját korlátozó intézkedéseit.

Az ukrajnai orosz katonai hadjárat február 24-i kezdete óta Macron több tucatszor tárgyalt telefonon Putyinnal. Június elején a francia elnök úgy becsülte, hogy idén legalább száz órát beszéltek. Beszélgetéseik során Macron a beszámolók szerint megpróbálta meggyőzni az orosz vezetőt, hogy vonja vissza csapatait Ukrajnából.

Macron hajlandósága, hogy még akkor is tartja a kapcsolatot a Kremllel, amikor a legtöbb nyugati ország erőfeszítéseket tesz Moszkva elszigetelésére, valamint felhívása, hogy ne “alázzák meg” Oroszországot Ukrajna miatt, bírálatokat váltott ki Franciaország szövetségesei részéről.

A két vezető azonban július 2. óta nem beszélt egymással.

Oroszország február 24-én csapatokat küldött Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy a donyecki és luganszki régiónak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “erős fegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...