2022, május 17.
20.6 C
Budapest
9 C
Moszkva
Hiredetés

Kreml: az orosz katonák Moszkva és Caracas együttműködésének keretében érkeztek Venezuelába

Az orosz katonák Venezuelába vezénylése teljes mértékben összhangban áll a dél-amerikai ország törvényes kormánya és Oroszország megállapodásával – jelentette ki Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója újságíróknak csütörtökön Biskekben.

“Minden a törvényes (venezuelai) kormánnyal való normális együttműködés alapján történik” – nyilatkozott a tisztségviselő.

Usakov arra reagált, hogy Donald Trump amerikai elnök szerdán felszólította Oroszországot: vonja ki csapatait Venezuelából. Trump arra figyelmeztetett, hogy minden lehetőség nyitva áll ennek a célnak az elérése érdekében.

Az orosz elnöki tanácsadó Marija Zaharova orosz külügyi szóvivőt idézve azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok csak nyugodtan teljesítse a Szíriában vállalt kötelezettségeit, a venezuelai orosz katonai jelenlét miatt pedig ne aggódjon.

“Nem gondoljuk, hogy egy bármely állammal fenntartott kétoldalú kapcsolatainknak harmadik országokat kellene aggasztaniuk. Mi semmilyen formában sem avatkozunk be Venezuela belügyeibe. Arra számítunk, hogy harmadik országok is követni fogják példánkat és megengedik a venezuelaiaknak, hogy maguk dönthessenek a sorsukról” – nyilatkozott az ügyről Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Rámutatott, hogy az Egyesült Államok a világ sok pontján fenntartja jelenlétét, és “senki sem mondja meg neki, hogy hol legyen, hol pedig ne legyen”.

Marija Zaharova csütörtöki moszkvai sajtóértekezletén azt a kérdést feszegette, hogy milyen jogi alapon követeli Washington az orosz katonák távozását? Megismételte, hogy Moszkva és Caracas között érvényes szerződés van a haditechnikai együttműködésről. Leszögezte, hogy az orosz katonák addig maradnak a dél-amerikai országban, ameddig csak erre a dél-amerikai ország kormányának szüksége van, és hogy jelenlétük nem ütközik sem a venezuelai törvényekbe, sem a nemzetközi jogba.

José Rafael Torrealba Pérez, Venezuela moszkvai katonai attaséja csütörtökön az Interfax orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy az orosz katonák a kétoldalú haditechnikai megállapodás megbeszélésére érkeztek hazájába, nem pedig azért, hogy hadműveletekben vegyenek részt. Kijelentette, hogy Caracas kész újabb katonai megállapodást kötni Moszkvával.

Korábbi közlések szerint szombaton két orosz repülőgép, egy An-124-es és egy Il-62-es szállt le Caracasban, fedélzetén mintegy száz orosz katonával és 35 tonnányi szállítmánnyal.

Sajtóértesülések szerint az orosz szakértők egyebek között a venezuelai áramszünet informatikai okait igyekeznek elhárítani.

Az orosz külügyi szóvivő egyébként azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy a káoszt és az állam széthullását provokálja Venezuelában, aminek “nem lehet győztese”. Felhívta a figyelmet arra, hogy nemrégiben megköttetett egy amerikai-holland megállapodás, amelynek értelmében Washington igénybe veheti a karibi Curacao szigetet a Venezuelába küldendő humanitárius szállítmányokhoz.

Zaharova értelmezése szerint ezzel – mivel a megállapodás értelmében a szállítóeszközök katonaiak is lehetnek – Hollandia szabad kezet adott az amerikai vezetésnek ahhoz, hogy “volt gyarmatát humanitárius jelszavakkal takarózva hídfőállásként használja fel a Venezuela belügyeibe való agresszív beavatkozáshoz”. Beszámolt arról is, hogy nemrégiben újabb, gyógyszereket is tartalmazó orosz humanitárius segély érkezett Caracasba, az ENSZ vonatkozó határozatai és a venezuelai kormány kérése alapján.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS