2023, március 21.
18.4 C
Budapest
7.9 C
Moszkva

Kreml: a nemzetközi feszültség nem befolyásolja az orosz kormányalakítást

A nemzetközi konfliktushelyzetek nem befolyásolják az oroszországi folyamatokat, így a kormányalakítást sem – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn Moszkvában újságíróknak.

Peszkov szerint a vasárnap újraválasztott Vlagyimir Putyin elnöknek, aki hétfőn telefonhívásokat fogadott, következetes, a belső ügyekre összpontosító programja van az ország fejlesztésére. Ezzel kapcsolatban korábban utasításokat adott ki, amelynek alapján megkezdődik egy útiterv előkészítése. A szóvivő elmondta, hogy az elnök a beiktatását követően fog dönteni a kormány új összetételéről.

A kérdésre, hogy vajon a Szkripal-üggyel – Szergej Szkripal volt orosz titkosügynök és lánya Angliában történt megmérgezésével – kapcsolatos, Moszkvával szemben megfogalmazott brit vádak összefogásra ösztönözték-e az oroszokat, a szóvivő hangsúlyozta, hogy szerinte az orosz társadalom azok nélkül is “maximálisan konszolidált” volt, az ország fejlesztési tervei körül. Mint mondta, a választás eredménye ezt bizonyította.

Peszkov hangsúlyozta, hogy a Szkripal-üggyel kapcsolatban Londonnak előbb-utóbb vagy alá kell majd támasztania “megalapozatlan” vádjait, vagy bocsánatot kell kérnie Moszkvától.

Úgy vélekedett, hogy adott esetben nem “a Nyugattal fenntartott viszony kiéleződéséről” van szó, hanem “nehezen megmagyarázható, érthetetlen indítékú és alaptalan” oroszellenes rágalmakról a brit vezetés részéről.

Valenytina Matvijenko, az orosz felsőház elnöke a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az elnökválasztás eredménye bebizonyította az Oroszországgal szembeni (nyugati) szankciópolitika eredménytelenségét és annak megváltoztatásához fognak vezetni. Úgy vélekedett, hogy Putyin a kampány alatti nyomásgyakorlás ellenére “méltóságteljesen viselkedett”, ami “kivívta az állampolgárok tisztletét”, a manipulálási kísérletek pedig tiltakozást váltottak ki a részükről. MTI

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...

Varsó csatlakozni fog a közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz

Varsó csatlakozni fog az Ukrajna védelmi kapacitásainak növelését célzó közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz - jelentette be kedden Piotr Müller lengyel kormányszóvivő. Müller annak...

Moszkva közölte, hogy ez a négy ország biztosan nem lehet közvetítő a konfliktusban

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország nem hivatkozhat a semleges közvetítő szerepére az ukrajnai békefolyamatban, mivel érintettek az Oroszországgal fennálló konfliktusban - közölte...
spot_img

Videó