2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Kreml: a finn és svéd NATO-tagság nem jelent olyan fenyegetést, mint Ukrajna tagsága

Svédország és Finnország NATO-tagsága nem jelent olyan problémát Oroszország számára, mint Ukrajnaé lenne – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egy hétfői interjúban.

“Oroszországnak nincsenek problémái sem Svédországgal, sem Finnországgal” – mondta Peszkov az RBK csatornának.

“Nincsenek biztonsággal kapcsolatos problémáink velük, nincsenek területi vitáink velük, ezek az országok nem folytatnak polgárháborút a régióik ellen, ezek az országok nem ölnek oroszokat a területükön, ezek az országok nem tiltják be az orosz nyelvet mint a kitaszítottak nyelvét. Ezért nincsenek problémáink velük”.

“Ukrajnával azonban teljesen más a helyzet, és az ukrajnai helyzet számunkra teljesen elfogadhatatlan” – tette hozzá.

Az RBK a vasárnap kezdődött és szeptember 13-ig tartó vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon készített interjút Peszkovval.

A két skandináv ország az ukrajnai konfliktusra hivatkozva tavaly felhagyott hosszú ideje tartó semlegességével, hogy NATO-tagságért folyamodjon. Finnország a második világháború után fogadta el a semlegességet, amelyben a tengelyhatalmakkal szövetkezett. Svédország csaknem két évszázadon át semleges volt, miután a napóleoni háborúkban elvesztette Finnországot Oroszországgal szemben.

Eredetileg mindkét országnak egyszerre kellett volna csatlakoznia a NATO-hoz. Svédország pályázatát azonban késleltették a Magyarországgal és Törökországgal fennálló viták, míg Finnországot áprilisban vették fel a szövetségbe.

A múlt héten az Iltalehti finn napilap arról számolt be, hogy az amerikai légi eszközök hamarosan Rovaniemiben, a lappföldi városban fognak állomásozni, amely mindössze 150 kilométerre van az orosz határtól.

Peszkov ezekre a jelentésekre reagálva azt mondta, hogy Oroszország reméli, hogy sem Svédország, sem Finnország nem fenyegeti biztonságát, és “nem lesznek olyan rakéták ezen országok területén, amelyek ellenünk irányulnának”.

Ragaszkodott ahhoz, hogy Moszkva nem visel “rózsaszín szemüveget”, amikor a NATO-ról van szó, és elismerte, hogy az a hidegháború terméke.

Az Egyesült Államok vezette katonai blokk feszültséget és konfrontációt gerjeszt az európai kontinensen, és természeténél fogva nem képes olyan funkciókat vagy intézkedéseket végrehajtani, amelyek de-eszkalációhoz vezetnek – zárta Peszkov.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...

Az orosz légierő meghiúsította egy ukrán kommandós egység partraszállását a Krím félszigeten

Az orosz légierő meghiúsította az ukrán kommandósok partraszállási kísérletét a Krímben - közölte az orosz védelmi minisztérium szerda reggel közleményben. A védelmi minisztérium szerint egy...
spot_img

Videó