2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Zaharova: ez nem szankciós politika, ez oroszok elleni rasszizmus

Az Európai Unió által az orosz állampolgárok személyes tárgyainak bevitelére vonatkozó tilalomnak semmi köze a szankciókhoz, ehelyett a nyugati tisztviselők szemenszedett rasszizmusának kifejeződése – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője Vlagyivosztokban.

Zaharova megjegyzései azt követően hangzottak el, hogy Brüsszel pénteken kifejtette, hogy az ukrajnai konfliktus miatt az Oroszországgal folytatott kereskedelemre kivetett átfogó szankciók olyan személyes tárgyakra is kiterjednek, mint a telefonok, a poggyászok, sőt, még a sampon és a vécépapír is.

Az Európai Bizottság felszólította az uniós gazdasági szereplőket, hogy “mérjék fel és értsék meg a szankciók kijátszásának lehetséges kockázatait”, és a vámellenőrzések során kobozzák el az ilyen tárgyakat.

“Ez egyszerűen rasszizmus. Ez nem szankciós politika, nem arról van szó, hogy az Európai Unió süllyedő gazdasága számára valamilyen többlethasznot teremtsen. Ez rasszizmus, ahogy van” – mondta Zaharova a TASZSZ hírügynökségnek a Keleti Gazdasági Fórumon hétfőn.

“Most ez kirobban. Mint egy tályog, amelyet nem kezeltek, és amelyből egyszerűen fisztula lett. Ez a nyugati rasszizmus fisztulája”.

A szóvivő emlékeztetett az EU egy másik “nácizmus vad megnyilvánulására” is, rámutatva arra az esetre, amikor Emmanuel Macron francia elnök egy orosz újságírónak megtiltotta, hogy részt vegyen egy sajtótájékoztatón, egyszerűen azért, mert orosz.

“Erre egyszerűen nincs semmilyen indoklás, semmilyen indok” – mondta.

“A civil társadalom, a kultúra és a különböző tudományterületek képviselői szembesülnek ezzel. Amikor nem adnak ki vízumot, lemondják a tervezett rendezvényeket, nem vehetnek részt bizonyos konferenciákon, versenyeken. Ez nem más, mint rasszizmus”.

Oroszország ideiglenes vámügyi vezetője, Ruszlan Davidov szintén “teljes képtelenségnek” minősítette a személyes tárgyakra vonatkozó uniós tilalmat, és kijelentette, hogy a döntés a “teljes törvénytelenség” demonstrációja, amely szembemegy a vámellenőrzés normális logikájával.

“Legalább nem tiltották meg [az orosz állampolgároknak], hogy nadrágot viseljenek a határátlépéskor” – mondta Davidov újságíróknak, hozzátéve, hogy az orosz Szövetségi Vámszolgálat nem fog hasonló politikát alkalmazni az EU-ból érkező turisták esetében.

Az EU kitiltja területéről az Oroszországban bejegyzett gépkocsikat

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó