2022, május 25.
24.1 C
Budapest
10.8 C
Moszkva
Hiredetés
Array

Kommerszant: súlyosan megsebesült egy orosz tábornok Szíriában

Mindkét lábát és a fél szemét is elvesztette Pjotr Miljuhin vezérőrnagy, az orosz nyugati katonai körzet kiképzési parancsnoka, amikor február közepén Szíriában rádióvezérlésű akna robbant az őt szállító páncélozott jármű közelében – írta hétfőn a Kommerszant című orosz napilap az orosz védelmi minisztériumhoz közel álló forrásokra hivatkozva.

Az orosz katonai tárca február 20-án négynapos késéssel számolt be arról, hogy négy orosz katona meghalt, kettő pedig megsebesült Szíriában, amikor támadás érte a szíriai hadsereg egyik járműoszlopát, amely a Homsz tartománybeli Tijasz repülőtérről Homsz város irányába haladt. Ez volt a szíriai orosz katonai kontingens eddigi legnagyobb, egy időpontban elszenvedett vesztesége.

A hivatalos közleményben a halottak és sebesültek neve és rendfokozata nem szerepelt.
A Kommerszant úgy értesült, hogy Miljuhin tábornok a Homszban állomásozó szíriai kormánycsapatok harckészültségét kívánta felmérni, amikor az őt és öt másik orosz katonai tanácsadót szállító, Tyigr típusú páncélozott terepjárót ellenzéki fegyveresek távvezérléssel felrobbantották, és tüzet nyitottak a konvojra. A vezérőrnagy akkor már két hónapja szolgált Szíriában, Andrej Kartapolov vezérezredes parancsnoksága alatt.

A súlyosan sebesült Miljuhin életéért előbb a hmejmími orosz bázis, majd a moszkvai Burdenko katonai kórház orvosai küzdöttek. A tábornok a lap informátorai szerint már túl van az életveszélyen. Ő a legmagasabb rangú parancsnok a szíriai orosz hivatalos veszteséglistán, amely szerint az arab országban eddig 27 orosz katona vesztette életét.

A tábornok sebesüléséről elsőként pénteken adott hírt két orosz hírportál, az Infox.ru és a Fontanka. A Kommerszant először február 23-án értesült arról, hogy egy “magas rangú katonatiszt” súlyosan megsebesült Szíriában. MTI

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS