2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Kommerszant: egy amerikai divatmárka visszavásárolta részesedését orosz partnerétől

A Guess amerikai divatmárka visszavásárolta részesedését orosz partnerétől egy olyan üzletben, amelyet szakértők a szankciókkal sújtott ország divatpiacán szokatlannak neveztek – jelentette csütörtökön a Kommerszant.

A ruhagyártó és kiskereskedő a jelentések szerint 8 millió euróért vásárolta vissza 30 százalékos részesedését a helyi partnertől, Vjacseszlav Sikulovtól, és az oroszországi üzletágának 100 százalékát konszolidálta, miután az amerikai pénzügyminisztérium jóváhagyta az üzletet.

A felek 2015 végén írtak alá egy “eladási opciós” megállapodást, amely jogot biztosított Sikulovnak arra, hogy eladja a helyi üzletben lévő 30%-os részesedését, és kötelezte az amerikai vállalatot, hogy 2025. december 31-ig kivásárolja a részesedését.

Sikulov 2022 novemberében élt az opcióval, a Guess pedig engedélyt kért a visszavásárlás lebonyolítására az amerikai pénzügyminisztérium külföldi eszközök ellenőrzésével foglalkozó hivatalától (OFAC).

Az amerikai ruházati óriáscég lépése nem szokványos a jelenlegi piaci környezetben, mivel az Oroszországból kivonuló nyugati vállalatok túlnyomó többsége helyi befektetőknek igyekszik eladni eszközeit – mutattak rá iparági szakértők. Hozzátették, hogy az ügylet tükrözheti a kiskereskedő aggodalmait az oroszországi tevékenység folytatásával kapcsolatban.

2022-ben a Guess oroszországi bevétele 24%-kal 4 milliárd rubelre (49,9 millió dollár) nőtt, derült ki az adatokból.

Az elmúlt évben számos külföldi márka és vállalkozás hagyta el Oroszországot a kormányok növekvő nyomására, sokan jelentős veszteségeket szenvedtek el az országból való kilépéskor.

Május elején az Uniqlo japán alkalmi ruházati kiskereskedő úgy döntött, hogy eladja oroszországi üzleteinek nagy részét, ami után több millió dolláros veszteséget szenvedett el. Tavaly a svéd H&M ruházati márka mintegy 363 millió dolláros veszteséget könyvelt el, míg a spanyol Inditex ruházati vállalat – amely olyan márkák tulajdonosa, mint a Zara, a Bershka és a Massimo Dutti – mintegy 300 millió dolláros veszteséggel szembesült a távozás után. A Decathlon francia sportcikk-kiskereskedő mintegy 140 millió dollárt veszített, míg a Moncler olasz luxuskiskereskedő és a Hermes francia társa együttesen mintegy 200 millió dollárt bukott a kivonulással.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó