2023, február 7.
-5.1 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Kommerszant: a Gazprom leállítja az Északi Áramlatot és a kompresszorállomásokat is

A Gazprom orosz energetikai nagyvállalat azt tervezi, hogy leállítja az Északi Áramlat gázvezetékeket és kompresszorállomásokat – jelentette hétfőn a Kommerszant című lap vállalati forrásokra hivatkozva. Szeptemberben az Északi Áramlat-1 gázvezeték mindkét ága és az Északi Áramlat-2 gázvezeték egyik párja robbanás következtében megsérült, és jelenleg nem üzemel.

A jelentés szerint a Portovaja és a Szlavjanszkaja kompresszorállomásokról nem szállítják el a gázszivattyúzó berendezéseket, azok a helyszínen maradnak. Ez segíteni fogja a szállítások rövid időn belüli újraindítását, amint a csővezetékek helyreállnak.

Szergej Kondratyev, az Energetikai és Pénzügyi Intézet elemzője a hírportálnak elmondta, hogy a döntésnek van létjogosultsága, mivel most nehéz felmérni a javítások idejét. Emellett a berendezések más kompresszorállomásokra való áthelyezése nem életképes, mivel a Portovaja állomás egyedi berendezéseket használ. A szakértő szerint a munkálatok három-öt hónapig tarthatnak, és akár hárommilliárd rubelbe is kerülhetnek.

Az sem világos, hogy a Gazprom egyáltalán helyreállítja-e a vezetékeket. A Portovaja kompresszorállomás gépei már jóval a robbanások előtt sem működtek, mivel az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók közepette nem végezték el rajtuk a megfelelő karbantartást.

“Nincs válasz arra a kérdésre, hogy hogyan és miért kell helyreállítani az Északi Áramlat vezetékeit, ha a Portovaja állomás szivattyúi nem működnek” – mondta Alekszej Miller, a Gazprom vezetője a múlt hónapban.

Oroszország nemzetközi terrorcselekményként ítélte el a vezetékeket megrongáló robbanásokat. Az orosz védelmi minisztérium a múlt hónapban közölte, hogy a brit haditengerészetre gyanakszik, de London tagadta a vádat. Svédország és Dánia saját vizsgálatai után egyaránt arról számolt be, hogy a csővezetékekben keletkezett repedéseket robbanások okozták, de nem közölték, hogy ki lehet a felelős.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...