2023, február 1.
5 C
Budapest
-0.1 C
Moszkva

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek áramkimaradások. Az elmúlt hetekben az orosz rakétacsapások jelentősen megrongálták az ország áramhálózatát.

Az RBK-Ukraijna című lapnak adott, hétfőn megjelent interjújában Klicsko elmondta, hogy a legutóbbi, szerdai orosz rakétacsapásokat követően a kijevi hatóságoknak szombat reggelre sikerült helyreállítaniuk a vízellátást és biztosítaniuk, hogy minden lakóépületet fűtsenek. A legtöbb otthon áramellátása is nagyrészt helyreállt néhány nap alatt – mondta a tisztviselő.

A hatóságok erőfeszítései ellenére azonban, hogy megakadályozzák a tömeges, egész városra kiterjedő áramkimaradást, a város “különböző forgatókönyvekre készül”.

Amikor újságírók arra kérték, hogy kommentálja a német médiában megjelent, az evakuálási vészhelyzeti tervekről szóló beszámolókat, Klicsko így válaszolt: “Nem zárom ki a legrosszabb forgatókönyvet sem. Nem lesz teljes evakuálás – talán részleges, de evakuálásnak nem igazán lehet nevezni”. Kifejtette, hogy ez “az emberek bizonyos kategóriáinak ideiglenes áttelepítése lenne a külvárosokba, ahol esetleg még vannak szolgáltatások”.

A polgármester ugyanakkor megújította a felhívást, hogy az emberek költözzenek a nyaralóikba, “ahol van víz és tűzrakóhely”.

Klicsko azt is elismerte, hogy bár a kijevi hatóságok remélik, hogy nyugati eszközök segítségével heteken belül helyre tudják állítani a megrongálódott energetikai infrastruktúrát,

“fel kell készülnünk arra, hogy az áramkimaradások akár tavaszig is folytatódhatnak”.

Múlt szerdán Oroszország állandó ENSZ-képviselője, Vaszilij Nebenzia azt mondta, hogy “a lakóépületekben keletkezett károk és a civil áldozatok száma valójában az ukrán légvédelem miatt történik, amelyet nem a városok külvárosaiban, hanem a városközpontokba telepítettek”.

A továbbiakban példaként említette a Visgorod város egyik lakóépületét ért rakétacsapást, amely aznap korábban hét polgári személy életét követelte, és több tucatnyian megsebesültek.

Nebenzia azt állította, hogy az épületet Kijevnek szállított amerikai légvédelmi rakétákkal találták el.

Orosz tisztviselők már korábban is tettek hasonló állításokat, azt közölve, hogy többnyire hibás ukrán légvédelmi rakéták okozták a polgári áldozatok halálát.

Az ukrajnai légitámadások legutóbbi fordulóját követően az orosz védelmi minisztérium ragaszkodott ahhoz, hogy nem csapott le kijevi célpontokra.

A Kreml kijelentette, hogy az orosz erők csak olyan célpontokat találnak el, amelyek kapcsolatban állnak Ukrajna katonai képességeivel.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Putyin: meg kell akadályozni az orosz régiók ukrán lövetését

Prioritásnak nevezte a határmenti orosz régiók ukrán lövetésének megakadályozását Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai tanácskozáson. "Elsődleges feladat a lövetés lehetőségének kiküszöbölése, ez a katonai...

Hivatalos: már a fogyatékkal élőket is besorozzák az ukránok

Már mozgósíthatják azokat az ukránokat, akik egészségi állapotuk miatt korlátozottan vagy nem alkalmasak a katonai szolgálatra - jelentette a helyi média Roman Horbacsra, az...

A Kreml szerint nagy lesz a lelkesedés a nyugati tankok megsemmisítésére

Az orosz vállalkozások és tisztviselők által a nyugati haditechnikai eszközök ukrajnai megsemmisítéséért felajánlott pénzjutalmak elkerülhetetlenül több lelkesedőhöz fognak vezetni, akik hajlandóak lesznek vállalni a...