2022, augusztus 12.
23.2 C
Budapest
20 C
Moszkva
Array

Klaus: Oroszországnak joga van ahhoz, hogy önálló utat járjon

Oroszországnak joga van ahhoz, hogy a fejlődés önálló útjára lépjen, és tragikus hiba lenne, ha ezért éppen most kizárnánk Európából – jelentette ki Václav Klaus volt cseh köztársasági elnök pénteken a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon. “Oroszország megérdemli, hogy megírja új történelmét, megtalálja saját útját, és a nemzetközi színtér aktív szereplője legyen. Az ukrajnai tragikus helyzetet én belső ukrán problémának, nem pedig ukrán-orosz vagy Oroszország és a Nyugat közti problémának tartom” – fejtette ki Klaus beszédében, amelyet a róla elnevezett intézet küldött meg az MTI prágai tudósítójának.

Az európai integrációt ellenző nézeteiről elhíresült Klaus azt mondta, hogy a mai nyugati társadalmi modell a kommunista rendszerből kiszabadult kelet-európaiak számára csalódást okozott.

“A világnak azon részében, ahol élünk, leszámoltunk a kommunizmussal, de helyette európai szocializmust kaptunk” – vélekedett a jobboldali politikus, aki 2013-ig, tíz éven át volt a Cseh Köztársaság elnöke, s korábban miniszterelnök és képviselőházi elnök is volt.

“Számunkra ez csalódást jelent. Mi valami mást akartunk. A mai európai gazdasági rendszer nagyon messze van a szabad piacgazdaságtól, az Európai Unió parlamenti demokráciája nem jó példája a pluralista parlamenti demokráciának (…) Az európai nemzetek szuverenitása elveszett az összeurópai intézményekben” – vélekedett Klaus.

“Nem lenne szabad elfelednünk, hogy a mai világ problémáinak jelentős része összefügg a Nyugat helyzetével, identitásának fokozatos elveszítésével, kulturális és civilizációs leépülésével, gazdasági hanyatlásával. A mai világunk problémáihoz ott kellene keresni a kulcsot” – hangsúlyozta a volt cseh államfő szentpétervári beszédében.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...