2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
17.6 C
Moszkva
Array

Kiszorulnak az ukrán bankok a Krímről

A központi bank szerdai közlése szerint az Aranykapu, a NEOSZ bank és a Credit Agricol Bank képviseletei nem folytathatják tovább a tevékenységüket a március végére Ukrajnától Oroszországhoz csatolt területen.

A tájékoztatásban arra hivatkoznak, hogy az ukrajnai pénzintézetek gyakorlatilag már nem működtek a Krímben és nem volt kilátás arra, hogy újraindítják tevékenységüket. A számlatulajdonosoknak a betétesek érdekeit védő krími alapból fizetnek kártérítést.

Az ukrán bankok azt követően vonultak ki egymás után a Krím félszigetről, hogy azt március végére Oroszországhoz csatolták. A területen megszűnt az ukrán hrivnya, mint fizetőeszköz, a lakosságot kiszolgáló ukrán bankokat is rövid idő alatt kiszorították az oroszok.

Mihail Szuhov, az orosz jegybank alelnöke hétfőn ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a krími lakosoknak előbb-utóbb ki kell fizetniük az ukrajnai bankoktól felvett kölcsönöket. A bank egyik első embere a félszigeten tett látogatása idején azt mondta, hogy amint javulás áll be az orosz-ukrán pénzügyi kapcsolatokban, találni fognak egy olyan pénzintézetet, amely közvetíteni fog a hitelfelvevők és a kölcsönt adó bankok között.

Az ukrán jegybank adatai szerint a Krím félsziget Oroszországhoz csatolása idején az ukrajnai bankoknak magánszemélyek és cégek körülbelül 1,8 milliárd dollárral (mintegy 442 milliárd forint) tartoztak. A vezető ukrán bankok közlése szerint ezeknek a kintlévőségeknek a többsége úgynevezett rossz hitel, amelyek miatt nem tudják kifizetni a krími betéteseiknek járó pénzeket.   

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...