2023, február 1.
5 C
Budapest
-0.1 C
Moszkva

Kína rekordmennyiségű aranyat vásárolt tavaly Oroszországból

Kína 2022-ben növelte az Oroszországból származó arany importját – derült ki az ország vámügynökségének szombaton közzétett adataiból.

Tavaly Kína összesen 6,6 tonna orosz aranyat vásárolt, rekordnak számító 386,9 millió dollár értékben, beleértve a feldolgozatlan (3,7 tonna) és a félig feldolgozott (2,9 tonna) szállítmányokat is.

Csak decemberben Oroszországból Kínába összesen 220,2 kilogramm aranyat szállítottak, 14,85 millió dollár értékben.

Összességében az ázsiai országba irányuló orosz aranyexport fizikai értelemben 67,3%-kal, pénzben kifejezve pedig 63,3%-kal emelkedett 2021-hez képest.

Egyelőre azonban Oroszország részesedése a kínai aranyvásárlásokból továbbra is csekély. Kína fő aranyszállítója Svájc, amelynek 2021-es értékesítése meghaladja a 34 milliárd dollárt. Az első öt kínai beszállítót Kanada, Dél-Afrika, Ausztrália és Hongkong egészíti ki.

Az orosz aranyexport a nyugati szankciók hatására 2022 közepén kezdett csökkenni. Az EU, az Egyesült Királyság, az USA, Japán és Kanada megtiltotta az Oroszországból származó és az országból exportált arany közvetlen vagy közvetett vásárlását, behozatalát vagy átadását. A szankciókat megelőzően az Egyesült Királyság volt az orosz arany legnagyobb vásárlója, amely 2021-ben 266,1 tonna fémet (a teljes export 88%-át) vásárolt 15,4 milliárd dollár értékben.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Két újabb települést vont az ellenőrzése alá a Wagner-csoport a Donbasszban

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója szerdán közölte, hogy az orosz erők ellenőrzésük alá vonták a Donyecki Népköztársaságban, az ukránok által csak Bahmut...

Putyin: meg kell akadályozni az orosz régiók ukrán lövetését

Prioritásnak nevezte a határmenti orosz régiók ukrán lövetésének megakadályozását Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai tanácskozáson. "Elsődleges feladat a lövetés lehetőségének kiküszöbölése, ez a katonai...

Hivatalos: már a fogyatékkal élőket is besorozzák az ukránok

Már mozgósíthatják azokat az ukránokat, akik egészségi állapotuk miatt korlátozottan vagy nem alkalmasak a katonai szolgálatra - jelentette a helyi média Roman Horbacsra, az...