2022, augusztus 15.
33.6 C
Budapest
28.1 C
Moszkva

Kína lép az Oroszországot elhagyó Shell helyére és a Lada gyárat is megvennék

Kína legnagyobb állami tulajdonú energetikai vállalatai állítólag tárgyalásokat folytatnak arról, hogy megvásárolják a Shell egyik jelentős orosz gázexportprojektjében fennálló részesedését, miután a brit olaj- és gázipari vállalat az ukrajnai konfliktus miatt kivonult Oroszországból.

A Cnooc, a CNPC és a Sinopec Group közös tárgyalásokat folytat a Shell-lel a vállalat 27,5%-os részesedéséről a Szahalin-2 cseppfolyósított földgázzal foglalkozó vállalkozásban – írja a Bloomberg.

A tárgyalások még korai szakaszban és a jelentések szerint a részesedés eladásáról szólnak a kínai cégek közül egynek vagy kettőnek, vagy a három nagyvállalat konzorciumának. A Shell nyitott a tárgyalásokra más, Kínán kívüli potenciális vevőkkel is – mondták a névtelenséget kérő források a lapnak.

A Shell márciusban jelentette be, hogy tervezi a kilépést az orosz állami gázipari óriáscéggel, a Gazprommal és a hozzá kapcsolódó egységekkel közös vállalkozásaiból. A döntés a francia székhelyű Total, a brit BP és a norvég Equinor ASA által bejelentett hasonló lépések után érkezett. Később a vállalat közölte, hogy az orosz piacról történő kilépés miatt 5 milliárd dollárnyi veszteséggel kell számolnia.

A kínai autóipar is szemmel tartja az oroszországi lehetőségeket. Az egyik kínai autógyártó megvásárolhatja a Renault részesedését az orosz Avtovaz autógyártóban – idézte a TASZSZ hírügynökség az egyik kormányzati forrást. A Renault 68%-os részesedéssel rendelkezik a Lada Auto Holdingban, amely közös vállalat a Rosztyehel, és amely az Avtovaz 100%-át birtokolja.

A nagy nemzetközi márkák tömeges kivonulása Oroszországból a Moszkva február 24-én indított ukrajnai katonai műveletével kapcsolatos nyugati szankciók közepette történt.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...

Az orosz erők megölték Ukrajna legjobb vadászpilótáját – közölte egykori iskolája

Meghalt az ukrán légierő egy, a hadsereg által legjobb vadászpilótaként jellemzett kapitánya, aki hazája védelme közben halt meg - közölte gyászjelentésében gyermekkori iskolája. Halálának...

Vologyin: Ukrajna csődben van

Ukrajna elvesztette pénzügyi függetlenségét, mivel nyugati segítség nélkül nem tudja teljesíteni az állampolgárokkal szembeni kötelezettségeit - írta hétfőn Vjacseszlav Vologyin, az orosz Állami Duma...