2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

Kína, India, Törökország és Azerbajdzsán került az EU helyére az orosz külkereskedelemben

Kína, India, Törökország és Azerbajdzsán váltotta fel az Európai Uniót Oroszország külkereskedelmében – mondta Ruszlan Davidov, a Szövetségi Vámszolgálat megbízott vezetője a RIA Novosztyinak a Szentpétervár Nemzetközi Gazdasági Fórum alkalmával.

“Nincs üres hely. Kína nagyon komolyan növekszik. Úgy gondolom, hogy az országaink vezetői által kitűzött cél, a 200 milliárd dolláros kereskedelmi forgalom szintje, ha nem lesznek kataklizmák, már idén elérhető” – mondta.

Az Indiával, Törökországgal és Azerbajdzsánnal folytatott kereskedelmi forgalom szintén aktívan növekszik – tette hozzá az ügynökség tárgyalópartnere.

“Ezek az országok már felváltották az Európával folytatott kereskedelmet: a déli és keleti irányok nagyon aktívan fejlődnek” – magyarázta Davidov.

Az Oroszország és az Európai Unió közötti kereskedelmi forgalom 2022-ben nyolc év óta nem látott maximumot ért el – 258,6 milliárd eurót -, az európai országok Oroszországból származó importja pedig minden idők legmagasabb értékét érte el – közölte márciusban a RIA Novosztyi az Eurostat adatai alapján.

Németország Davidov szerint továbbra is a top 10-ben maradt Oroszország kereskedelmi partnerei között, de Hollandia részesedése, amely a rotterdami kikötőn keresztül történő olajátrakás miatt mindig is megállta a helyét a top 3-ban, meredeken csökkent.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyelország figyelmeztette az ukrán oligarchákat

A lengyel védelmi miniszter az ukrán oligarchákat okolta a gabonaszállítások körüli jelenlegi vitáért, és azt mondta, nem engedhető meg, hogy Kijev a lengyel piacon...

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...
spot_img

Videó