2022, augusztus 12.
25 C
Budapest
23.7 C
Moszkva
Array

Kijevi brit diplomaták “segítséget nyújtottak Moszkvának saját katonai járműveinek felismeréséhez”

Mivel Putyin elnök tagadja, hogy orosz harckocsik vehetnek részt az Ukrajna keleti részében folyó harcokban, a kijevi brit nagykövetség úgy határozott, “segítséget nyújt Moszkvának saját katonai járműveinek felismeréséhez”: a diplomaták a külképviselet Twitter-oldalán szerdán nyilvánosságra hozták, milyen jelek alapján ismerhető fel a T-72BM típusú harckocsi.

 

A T-72-esek e továbbfejlesztett változatával ugyanis csak Oroszország rendelkezik a térségben, nincs rendszeresítve az ukrán fegyveres erőknél.

A brit diplomaták a harckocsiról közzétett szerkezeti rajzon megjelöltek két alapvető ismertetőjegyet: a jármű tornyán egy doboz alakú, Kontakt 5-nek nevezett reaktív páncélzat van, valamint szélesebb kilátóablakkal rendelkezik, amelyen keresztül nagyobb tűztér látható be.

Ezenkívül a nagykövetség közzétett három fotót, amelyeket állítólag a kelet-ukrajnai harcok övezetében készítettek T-72BM harckocsikról. A fényképek alatti szöveg szerint az első fotót a BBC hozta nyilvánosságra, Luhanszk mellett kaptak lencsevégre egy ilyen típusú harckocsit augusztus 28-án.

A második a Skynews szeptember 4-i felvétele egy beásott harckocsiról, a harmadik pedig egy október 23-i, amelyet a Reuters hozott nyilvánosságra egy állításuk szerint Donyeck mellett talált, kiégett T-72BM-ről. Kijevben, valamint a NATO-nál és az Európai Uniónál sorozatosan számolnak be orosz haditechnika jelenétéről a harcok övezetében.

Az ukrán vezetés a Kremlt vádolja azzal, hogy rendszeresen “dob át” a határon katonai eszközöket, valamint kezelésükben járatos hivatásos katonákat a Donyeck és Luhanszk megyékben harcoló oroszbarát szakadárok megsegítésére. Moszkva határozottan visszautasítja ezeket a vádakat. Az utóbbi napokban több ukrán vezető tisztségviselő fejezte ki aggodalmát, miszerint a felkelők “orosz segítséggel” nagyszabású támadás elindítására készülnek a kormányerők ellen. Ezt arra alapozták, hogy mostanában nagyobb csapatmozgásokat és erőátcsoportosításokat észlelnek a harcok térségében, emellett két hét alatt három orosz, humanitáriusnak jelzett konvoj hatolt be Ukrajnába.

Ezek kijevi feltételezések szerint lőszer- és egyéb utánpótlást szállítottak a felkelőknek. Legutóbb, két napja, Arszen Avakov belügyminiszter jelentette ki egy interjújában, hogy küszöbön áll egy nagyszabású felkelők általi támadás Ukrajna ellen, azt azonban nem tudta megjósolni, ez mikor következhet be.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....