2022, június 26.
31.7 C
Budapest
30.7 C
Moszkva

Kijev: naponta 100-200 katonát veszítünk a Donbasszban

Ukrajna naponta 100-200 katonát veszít a Donbasszért folytatott harcban – közölte csütörtökön a BBC-vel Mihail Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik tanácsadója.

A számok magasabbak, mint a Kijev által korábban elismert adatok.

Alig több mint egy hete Zelenszkij elnök azt mondta, hogy naponta 60-100 ukrán katona hal meg a Donbasszban, további 500 pedig megsebesül.

A katonai veszteségek ilyen magas száma az orosz és az ukrán erők közötti “teljes egyenlőtlenség” következménye Donbasszban – magyarázta Podoljak.

Kijevnek szüksége van arra, hogy a Nyugat 300 rakéta-sorozatvető rendszert szállítson, hogy kiegyenlítse az esélyeket – mondta.

Az Egyesült Államok eddig csak négy nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszer (HIMARS) szállítását hagyta jóvá Ukrajnának, míg Nagy-Britannia meg nem határozott számú, amerikai gyártmányú M270-es rakétaindítót ígért.

Az ukrán védelmi miniszter, Alekszej Reznyikov csütörtökön szintén beszélt az ország katonai veszteségeiről, de az ő adatai feleannyi volt, mint amennyit Podoljak állított.

“Naponta akár 100 katonánkat is megölik, és akár 500-at is megsebesítenek” – írta Reznyikov a Facebookon.

“A frontvonalakon nehéz a helyzet”, mivel az orosz hadsereg “továbbra is nyomul a teljes erejével” – tette hozzá.

Oroszország február végén támadta meg a szomszédos államot, miután Ukrajna nem hajtotta végre az először 2014-ben aláírt minszki megállapodások feltételeit, és Moszkva végül elismerte a donyecki és luganszki köztársaságok függetlenségét a Donbasszban. A német és francia közvetítéssel létrejött jegyzőkönyvek célja az volt, hogy a szakadár régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül.

A Kreml azóta követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO-hoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezi.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS