2023, szeptember 21.
21.1 C
Budapest
16.1 C
Moszkva

Kijev követeli, hogy a Nyugat tegyen lépéseket a háborús fáradtság ellen

Ukrajnát az a veszély fenyegeti, hogy “a külföldi segítség gondosan szőtt hálója” lassan felbomlik a csökkenő optimizmus és a nyugati támogatók növekvő csalódottsága miatt – írta Olekszij Danyilov, a Biztonsági és Védelmi tanács vezetője az Ukrajinszkaja Pravda című lapban szombaton megjelent véleménycikkében.

A biztonsági főnök azzal vádolta a “tekintélyes és befolyásos” nyugati médiumokat, hogy olyan anyagokat közölnek, amelyek szerint Ukrajna sokat hangoztatott nyári ellentámadása kudarcot vallott, a kijevi csapatok képtelenek területeket visszavenni Oroszországtól, Moszkva erőforrásai pedig “határtalanok”.

Ezek az érzések lassítják a Kijevnek nyújtott nyugati katonai segítséget, és Ukrajna “békeformulájának” útjában állnak – tette hozzá Danyilov.

Kijelentette, hogy a Moszkva és Kijev között több mint másfél éve tartó konfliktus egyetlen megoldása a katonai megoldás.

“A békeformula a fegyveres formula” – fogalmazott a cikkben.

Danyilov sürgette a Nyugatot, hogy küzdjön meg saját növekvő szkepticizmusával Ukrajna kilátásaival kapcsolatban a konfliktusban.

A nyugati nemzeteknek meg kellene alkotniuk saját “egyeztetett képletüket … Ukrajna győzelmének víziójára”, és “az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget is rögzíteniük kellene … a törvényhozásban” – mondta, hozzátéve, hogy a választási ciklusok befolyásolhatják “az Ukrajna és a Nyugat közötti partnerség stabilitását”.

Az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek továbbá ki kellene dolgozniuk és végre kellene hajtaniuk egy intézkedéscsomagot az úgynevezett “háborús fáradtság” semlegesítésére – állította Danyilov. Azt is elismerte, hogy a “sprintet” – azaz a rövid konfliktust – “felváltotta a hosszútáv futás”.

A nyilatkozatra akkor került sor, amikor már több mint három hónapja tart az ukrán ellentámadás, amely eddig nem hozott érdemi változásokat a frontvonalakon, de a kijevi csapatok súlyos veszteségeket szenvedtek az orosz védelmi vonalak áttörésére tett kísérletek során.

Számos nyugati médium számolt be arról, hogy a nyugati tisztviselők egyre szkeptikusabbak a hadművelet kilátásaival kapcsolatban. A New York Times augusztusban arról számolt be, hogy amerikai és brit tisztviselők “értetlenül állnak” Kijev taktikája előtt, míg a Wall Street Journal szerint Washington 2024-ben csökkenteni fogja az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást.

Moszkva többször kifejezte, hogy hajlandó részt venni a béketárgyalásokon, amennyiben figyelembe veszik az érdekeit és tiszteletben tartják a “helyszíni valóságot”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban törvényi rendelttel tiltotta meg az Oroszországgal folytatott tárgyalásokat. Emellett ragaszkodott saját “békeformulájához” – amelyre Danyilov is utalt -, amely tartalmazza az orosz csapatok kivonását a Kijev által követelt összes területről, jóvátételt Moszkvától és büntetőbíróságot az orosz kormány tagjai számára.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó