2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Kijev: hálásak vagyunk a nyugati támogatásért, de ez nem elég, a GDP-tek 1%-a kell

A nyugati országoknak GDP-jük 1%-át kellene elkülöníteniük az Ukrajnának szánt fegyverszállításokra  – mondta Andrij Melnyik ukrán külügyminiszter-helyettes.

“Hálásak vagyunk szövetségeseinknek a katonai segítségért. De: ez nem elég” – írta Melnyik szombaton a Twitteren.

Az Egyesült Államok a harcok tavaly februári kezdete óta már több mint 35,4 milliárd dollár értékben szállított fegyvereket Kijevnek, az EU és tagállamai pedig további 13,3 milliárd dollárt adtak hozzá. Melnyik azonban kitartott amellett, hogy “Ukrajnának tízszer többre van szüksége ahhoz, hogy az orosz agressziónak idén véget vessen”.

“Felszólítjuk partnereinket, hogy lépjenek át minden mesterséges “vörös vonalat”, és a GDP 1%-át fordítsák fegyverszállításokra” – mondta a diplomata.

A NATO megköveteli, hogy tagállamai GDP-jük 2%-át fordítsák védelmi kiadásokra. A blokk márciusban közzétett éves jelentéséből azonban kiderült, hogy a 30 tag közül csak hét volt képes teljesíteni ezt a célt 2022-ben.

Melnyik még több pénzt követel

Kijev, amely az év elején ígéretet kapott arra, hogy az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország és néhány más ország harckocsikat szállít, most nyomást gyakorol külföldi támogatóira, hogy harci repülőgépeket is biztosítsanak.

Egy másik szombati tweetjében Melnyik gúnyolódott Boris Pistorius német külügyminiszteren, amiért azt mondta, hogy a Tornado és az Eurofighter repülőgépek “alkalmatlanok” lennének az ukrán hadsereg számára.

“Ó, igen? Tényleg?” – írta a külügyminiszter-helyettes. Berlin eredetileg kizárta, hogy Leopard 2 harckocsikat szállítson, de most “olyan büszke”, hogy 18 darabot küld Kijevnek – jegyezte meg.

Melnyik tavaly júliusig Ukrajna németországi nagykövete volt, és ebben a szerepkörben gyakran került a címlapokra botrányos megjegyzéseivel. Olaf Scholz német kancellárt “sértődött májas hurkának” nevezte, amiért nem volt hajlandó Kijevbe látogatni, de később bocsánatot kért. Elon Musknak is azt írta, hogy “fuck off” a milliárdos békejavaslatai kapcsán.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó