2024, február 24.
11.3 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Kijev azonnali amerikai atomcsapást követelt az orosz Stratégiai Rakétahadsereg és Putyin ellen

Ukrán tisztviselők felszólították a világ vezetőit, hogy határozottan figyelmeztessék Vlagyimir Putyin orosz elnököt, világossá téve, hogy bármilyen kísérlet arra, hogy Ukrajnában nukleáris fegyvereket használjanak, katasztrofális következményekkel járna Oroszország számára.

“A többi nukleáris államnak nagyon határozottan ki kell mondania, hogy amint Oroszországnak csak eszébe jut, hogy nukleáris csapást mérjen idegen területre – ebben az esetben Ukrajna területére -, gyors megtorló atomcsapások következnek az oroszországi nukleáris indítóállások megsemmisítésére” – mondta Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik vezető tanácsadója a kijevi elnöki hivatalban adott interjúban a Guardiannek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédét szerdán sugározták az orosz televíziók, amelyben figyelmeztetés intézett a nyugati vezetőknek. Az orosz elnök emellett az egykori és jelenlegi ukrán területeken tartott népszavazásról beszélt, és részleges mozgósítást hirdetett.

“Ha országunk területi integritása veszélybe kerül, Oroszország és népünk védelmében természetesen minden rendelkezésünkre álló eszközt be fogunk vetni… Ez nem blöff” – mondta Putyin.

“Szerintem Putyin körének elemzőképessége jelenleg nagyon alacsony – nem értik az összes kockázatot, amit tesznek, és azt, hogy hova juttatta már az Oroszországi Föderációt” – mondta Podoljak. “Nehéz jósolni, ha valaki teljesen irracionális”.

Nem valószínű, hogy a nyugati vezetők meghallgatják az ukrán felhívást a közvetlen megtorló fenyegetésekre, de Podoljak szerint, ha Oroszországnak hagyják, hogy megússza a nukleáris fenyegetéseket, az aláásná azt a régóta fennálló elvet, hogy a nukleáris fegyvereket csak akkor lehet védelmi céllal használni, ha egy ország túlélése forog kockán.

“Van egy nagy ország, amely behatol ukrán területre, háborút indít, elfoglal egy területet, majd azt mondja, hogy ez a terület mostantól a miénk, és ha megpróbáljátok visszavenni, akkor atomfegyvereket fogunk használni. Ez teljesen abszurdnak tűnik, ráadásul tönkreteszi a nukleáris elrettentés egész globális rendszerét” – mondta Podoljak.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szerint Putyin fenyegetéseit komolyan kell venni, de hozzátette, hogy sok múlik azon, hogyan reagál a Nyugat. “Nem lehet, hogy valaki egy olyan gránáttal mászkáljon, aminek a szegecsét kivették, és mindenkit megfenyegessen vele, csak mert megteheti” – mondta a Guardiannek.

Verescsuk felszólította a nyugati politikusokat, hogy magyarázzák el Putyinnak, mit jelentene a nukleáris opció követése a gyakorlatban. “

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajna megfenyegette Lengyelországot a tiltakozó gazdák miatt

Kijev fenntartja magának a jogot, hogy megtorlást alkalmazzon Lengyelországgal szemben, ha nem győzi meg a tiltakozó gazdákat, hogy hagyjanak fel a határátkelők blokkolásával -...

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...
spot_img

Videó