2024, február 24.
11.3 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Az Oroszországhoz csatlakozásról szóló népszavazások korai részvételi adatai

Folytatódnak az Oroszországhoz csatlakozásról szóló népszavazások a Donbassz köztársaságokban és az orosz ellenőrzés alatt álló dél-ukrajnai régiókban. Vasárnap a Donyecki és Luganszki Köztársaságokban, valamint a Zaporizzsjai területen már elérte a részvételi arány a szükséges 50 százalékos küszöböt, csak Herszon maradt el ettől.

A Luganszki Népköztársaságban (LNR) a hivatalos adatok szerint a választásra jogosultak több mint 76 százaléka már leadta szavazatát. A Donyecki Népköztársaságban (DNR) hasonló ütemben halad a népszavazás, a választók mintegy 77%-a jelent meg a szavazóhelyiségekben.

Herszon és Zaporozsje régiókban, amelyeket az orosz erők nagyrészt elfoglaltak a folyamatban lévő konfliktus közepette, alacsonyabb volt a részvétel. A zaporizzsjai választási bizottság vezetője, Galina Katysenko szerint az utóbbi régióban azonban a regisztrált választók mintegy 51,55%-a már leadta szavazatát. Herszonban eddig alacsonyabb volt a részvételi arány, a választók közel 49%-a jelent meg a népszavazáson. A két régióban és a Donbassz köztársaságokban a következő két napban is nyitva maradnak a szavazóhelyiségek.

Ukrajna és nyugati támogatói elutasították az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazásokat, amit törvénytelennek minősítettek, és megfogadták, hogy nem ismerik el azokat, függetlenül azok eredményétől. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap a CBS amerikai televíziónak nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy amennyiben Oroszország befejezi a népszavazásokat, az “mindenképpen lehetetlenné teszi a diplomáciai tárgyalások folytatását” Moszkvával.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy Donyeck és Luganszk régióknak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “erős fegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajna megfenyegette Lengyelországot a tiltakozó gazdák miatt

Kijev fenntartja magának a jogot, hogy megtorlást alkalmazzon Lengyelországgal szemben, ha nem győzi meg a tiltakozó gazdákat, hogy hagyjanak fel a határátkelők blokkolásával -...

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...
spot_img

Videó