2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Kijev: az orosz rakéták láthatatlanná váltak az ukrán légvédelem számára

Az ukrán csapatok számára egyre nehezebbé válik az orosz rakéták elfogása és lelövése – mondta Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője kedden az amerikai kormányzat által irányított Szabad Európa Rádió ukrán nyelvű adásának.

A moszkvai erők által indított lövedékek másodpercek alatt képesek irányt változtatni, ezáltal “láthatatlanná” válnak az ukrán légvédelem számára – ismerte el.

Az orosz hadsereg most kifinomultabb taktikát alkalmaz, “megtervezik a csapásaikat, úgy programozzák a [rakéták] pályáját …, hogy a légvédelmet a leghatékonyabb módon kerüljék meg, és a gyenge pontokat használják ki” – mondta.

A lövedékek “folyamatosan változtatják pályájukat” – magyarázta, hozzátéve, hogy egy ukrán légvédelmi katona alig tud “három szót írni” a beérkező rakéta röppályájának leírására, mielőtt az már megváltozott volna.

“Aztán még egyszer irányt változtat, és még egyszer, és még egyszer” – mondta.

Az egyik ilyen esetben az orosz rakéták egészen Ukrajna legnyugatibb, Lemberg régiójáig repültek, mielőtt visszafordultak, és az ország központjában, a Hmelnickij régióban lévő katonai repülőtérbe csapódtak. Emellett egy bizonyos ponton egy orosz rakéta “eltűnhet a radarok elől, és egy bizonyos időre láthatatlanná válhat a rádiólokátorok számára” – mutatott rá.

A légierő szóvivője szerint az orosz drónok most is “körbe-körbe járnak”, hogy az ukrán légvédelem elveszítse a nyomukat.

Kijev jelenleg a Washington és szövetségesei által neki szállított, állítólag csúcsminőségű légvédelmi rendszerek egy részét alkalmazza. A listán az amerikai gyártmányú Patriot és a német gyártmányú Iris-T légvédelmi rendszerek szerepelnek.

A folyamatban lévő konfliktus során a Nyugat jelentős katonai és pénzügyi támogatást folyósított Ukrajnának, egyedül az USA mintegy 100 milliárd dollárt. A nyugati nemzetek többször is kijelentették, hogy a légvédelmet prioritásként kezelik, amikor katonai segélyt nyújtanak Kijevnek.

Július végén Ihnat elismerte, hogy Moszkva jelentős előnyben van Kijevvel szemben az elektronikus hadviselés terén. Oroszország rengeteg erős rendszerrel rendelkezik – mondta akkor, elismerve, hogy Ukrajna “későn ébredt” e tekintetben.

Az ilyen rendszerek különösen jók az ellenséges drónok elfogására és lezuhanásra kényszerítésére. Az orosz védelmi minisztérium rendszeresen beszámol ukrán drónok lövés nélküli leszedéséről.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó