2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Kijev a magyar 8. osztályos földrajzkönyv módosítását követeli Budapesttől

Oleh Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője követelte, hogy Magyarország javítsa ki a nyolcadik osztályosoknak szánt földrajz tankönyvet – írja a RIA Novosztyi.

Korábban az ukrán média arról számolt be, hogy Magyarország egy tankönyvet adott ki, amelyben a Kárpátokat “az egyetlen magas hegységként” jellemezték Ukrajnában, “amelynek lábánál történelmi magyar városok sorakoznak”.

Kijev ezt úgy tekintette, mint egy kísérletet arra, hogy “megfosszák Ukrajnát a Krími-hegység feletti szuverenitásától”. Emellett a tankönyvben van egy rajz, amelyen az ukrán zászlót egy orosz medve tépi szét, valamint amerikai és uniós szimbólumokat viselő férfiak láthatóak. Alatta a felirat: “Kinek a tulajdona legyen Ukrajna?

“Tegnap ukrán diplomaták megbeszélést tartottak a magyar külügyminisztériumban, amelyen hangsúlyozták, hogy elfogadhatatlan az Ukrajnával kapcsolatos valótlan és elferdített tények bemutatása. Követeljük, hogy a tankönyvben szereplő hamis információkat mielőbb korrigálják” – írta Nyikolenko a közösségi médiában.

Korábban Szijjártó Péter magyar külügyminiszter azt mondta, hogy az ukrajnai helyzet az EU katasztrofális meggyengülését okozta.

Az ukrajnai különleges katonai művelet megkezdése után a nyugati országok fokozták az Oroszországra gyakorolt szankciós nyomást. Németország és más uniós országok közösen hat szankciócsomagot fogadtak el, köztük szén- és olajembargót. Az ellátási láncok megszakadása felhajtotta az üzemanyag- és élelmiszerárakat Európában és az Egyesült Államokban.

Vlagyimir Putyin elnök korábban azt mondta, hogy az Oroszország megfékezésére és gyengítésére irányuló politika a nyugati országok hosszú távú stratégiája, és a szankciók komoly csapást mértek az egész világgazdaságra. Szerinte a Nyugat fő célja, hogy emberek millióinak életét megkárosítsa.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...