2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

A balti államok megállapodtak az oroszok beutazásának korlátozásáról

Lettország, Litvánia és Észtország elvi megállapodást kötött az oroszok beutazásának korlátozásáról – közölte Edgars Rinkevics lett külügyminiszter.

“Litvánia, Lettország és Észtország elvi megállapodásra jutott arról, hogy korlátozzák az orosz állampolgárok mozgását az Oroszországgal és Belorusszal közös határaikon” – idézte a Reuters a minisztert.

A korlátozások alól kivételt képeznek a teherautó-vezetők, a diplomaták, valamint a humanitárius és a határt családi okokból átlépők.

A lett külügyminiszter szerint a balti kormányok a következő napokban jelentik be a korlátozásokat.

Az uniós külügyminiszterek múlt heti prágai informális találkozójukon megállapodtak abban, hogy felfüggesztik az Oroszországgal kötött vízumkönnyítési megállapodást, amely hosszabbá, bonyolultabbá és drágábbá teszi a vízumszerzést. Ugyanakkor Lengyelország, a balti államok és Finnország a jövő héten folytatni kívánja a Moszkva elleni vízumszankciók megvitatását.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova az uniós terveket kommentálva kijelentette, hogy Oroszország nem fog hasonlítani az Európai Unióhoz az emberek közötti “hídégetés” bölcs politikájában, de fenntartja a válaszlépés jogát.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a maga részéről azt mondta, hogy ha az EU vízumkorlátozást vezet be az oroszokkal szemben, akkor az EU-s állampolgároknak is kellemetlenségekkel kell szembenézniük a határátkelés során. Szerinte ez “a vakmerő oroszgyűlölet újabb spirálja”. Ugyanakkor a Kreml korábban reményét fejezte ki, hogy az EU józanul áll hozzá a schengeni vízum kiadásának kérdéséhez.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...