2023, január 31.
3.2 C
Budapest
-1.6 C
Moszkva

Kétéves csúcson a rubel az euróval szemben

Az orosz rubel az euróval és az amerikai dollárral szemben is erősödött kedden – derül ki a moszkvai tőzsde kereskedési adataiból.

Ma 10 órakor az orosz valuta az előző napi kereskedés végéhez képest nagyjából 0,96%-kal 76,42 rubelre erősödött az euróval szemben, ami közel 2 éve a legmagasabb árfolyam, a dollárral szemben pedig mintegy 0,92%-kal erősödött, és 72,45 dolláron kereskedtek vele, ami öthavi csúcsot jelent.

A látványos erősödésre azért kerülhetett sor, mert a piac arra számít, hogy az orosz vállalatok rekordösszegű, 3 trillió rubel (40,25 milliárd dollár) értékű, ezen a héten esedékes adófizetést teljesítenek. Elemzők szerint az adóemelés tovább lendítheti az orosz valutát, mivel egyes exportorientált cégeknek devizát kell majd eladniuk a kifizetések teljesítéséhez.

A piaci szereplők arra is számítanak, hogy az orosz jegybank pénteken dönt az irányadó kamatlábról.

Az irányadó kamatlábat a múlt hónapban 20%-ra emelték, hogy kezeljék az országgal szemben több nyugati állam által, az ukrajnai katonai művelet megindításának megtorlásaként bevezetett szankciók hatását. A hónap elején azonban az orosz jegybank a gazdaság stabilizálódása miatt 17%-ra csökkentette a kamatlábat, és egyes elemzők arra számítanak, hogy pénteken tovább, 15%-ra csökkentik.

Az orosz jegybank hétfőn azonban bejelentette, hogy egy órával csökkenti a hivatalos árfolyam kiszámításához használt időkeretet. A Sberbank CIB elemzői szerint ez a lépés a devizapiaci likviditási helyzet javulására utal.

Közben az orosz részvényindexek is emelkedtek kedden. Moszkvai idő szerint 10:05-kor a dollár alapú RTS index 2,12%-kal 961,75 ponton állt. A rubel alapú MOEX index 1,16%-kal 2.210,95 ponton állt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Magyarország és Ausztria nem küld fegyvereket Ukrajnába

Magyarország és Ausztria nem fog fegyvert küldeni Ukrajnába, és szeretné megakadályozni a folyamatban lévő konfliktus eszkalálódását - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf osztrák kollégájával, Klaudia...

Külföldi zsoldosok támaszpontjára mértek tüzérségi csapást az orosz erők

Orosz tüzérség csapást mért egy ukrán katonai támaszpontra Ocsakov városában, és külföldi zsoldosokkal végeztek - közölte a RIA Novosztyival egy, az ukrán fegyveres erők...

Peking: az Egyesült Államok az ukrán válság kezdeményezője és legnagyobb támogatója

Az USA az ukrajnai válság "kezdeményezője és legnagyobb támogatója" - jelentette ki Peking, kommentálva Washington azon állításait, miszerint állami kínai vállalatok nem halált okozó...