2022, október 3.
12.2 C
Budapest
15.6 C
Moszkva

Két orosz stratégiai bombázó járőrözött szombaton Belarusz felett

Két, atomfegyverrel is felfegyverezhető, hosszú hatótávolságú orosz stratégiai bombázó repülőgép járőrözött szombaton Belarusz felett, a misszió célja a két ország közötti szoros védelmi kapcsolatok demonstrálása volt. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint két Tu–22M3 típusú gép négy-négy órát repült, hogy „közös feladatokat hajtson végre a Belarusz légierő és légvédelem gépeivel”.

A gépeket a Belarusz légierő Szu–30 típusú nehézbombázói kísérték, amelyeket Oroszország szállított a szövetségesének. Az orosz gépek szombati járőrözése a harmadik hasonló művelet volt a múlt hónap óta.

A járőrözésre a nyugati aggodalmak közepette került sor, amelyeket az orosz csapatoknak az ukrán határ közelébe történt felvonultatása váltott ki, és ami miatt Ukrajna esetleges orosz lerohanásától tartanak.

Moszkva tagadja a támadás tervét, de felszólította a Nyugatot, hogy nyújtson biztonsági garanciákat arra nézve, hogy Ukrajnát kihagyják az észak-atlanti szövetség bővítéséből, és nem telepítenek a területére NATO-fegyvereket.

Egyes ukrán vezetők attól tartanak, hogy Oroszország a szövetségese, Belarusz területét használja fel Ukrajna megtámadásához. Moszkva a belarusz–lengyel migránsválság idején határozott támogatást nyújtott Minszknek.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”28290″]

Az Európai Unió azzal vádolja a tavaly augusztusban erősen vitatott tisztaságú elnökválasztáson hatodik mandátumára újraválasztott Aljakszandr Lukasenkát, hogy „hibrid támadás” formájában támogatja az illegális határátlépéseket, megtorlásul a rendszere ellen tiltakozó mozgalom elnyomása miatt bevezetett szankciókra. A belarusz vezető ezt tagadja.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

A rubel lesz a hivatalos pénznem az egykori ukrán régiókban

Az orosz rubel lesz a hivatalos pénznem a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokban (ahol már eddig is azt használták), valamint a Herszon és Zaporozsjei régiókban,...

Bloomberg: az USA nyomást gyakorol az EU-ra, hogy “tegyen többet” Ukrajnáért

Az Egyesült Államok sürgeti az uniós államokat, hogy ők is biztosítsák azt az 1,5 milliárd dollárt, amelyet az USA szán havonta Ukrajnának - jelentette...

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...