2023, március 21.
11.2 C
Budapest
1.2 C
Moszkva
Array

Két légi baleset egy napon Oroszországban

Mi-24Két légi szerencsétlenség történt Oroszországban pénteken: “keményen” ért földet egy Mi-24-es katonai helikopter a Tengermelléki területen, ahol az egyik pilóta életét vesztette, Moszkva mellett pedig lezuhant egy Jak-52-es gyakorló repülőgép, amelynek mindkét utasa meghalt. A Mi-24-esek repülését a történtek kivizsgálásának idejére leállították a Tengermelléki területen (Primorje). Országosan 2003 óta ez volt a 9. baleset ezzel a típussal. Szergej Ivanov miniszterelnök-helyettes éppen a héten háborodott fel egy értekezleten azon, hogy túl sok a közlekedési katasztrófa Oroszországban, ahol bármely másodpercben legalább 23 millió ember tartózkodik valamilyen közlekedési eszközön. Különösen aggasztónak nevezte a repülés helyzetét: a légi balesetek száma idén megduplázódott a tavalyi évhez képest, és a legtöbb ilyen baleset kicsi társaságok ősöreg gépeivel történt.

Oroszországban csak az elmúlt két hónapban is számos légi baleset követelt emberéleteket.
Legutóbb augusztus 22-én egy AN-2 típusú repülőgép szenvedett balesetet Tuvában: nyolc utasa közül egy meghalt, három megsérült. A gép valószínűleg egy természetvédelmi területre szállított vadászokat, a közelben felfedeztek egy illegális kifutópályát.
Augusztus 20-án Szentpétervár mellett lezuhant egy Jak-18-as típusú könnyű repülőgép, négyen vesztették életüket.
Augusztus 15-én szintén Szentpétervár közelében egy könnyű repülőgép, amikor elektromos vezetékekbe akadt és egy folyóba zuhant, pilótája és két utasa meghalt.
Augusztus 9-én egy An-12-es típusú szállító repülőgép az Amur menti Komszomolszkból a csukcsföldi Kepervejembe tartva Magadan közelében lezuhant. Előzőleg üzemanyag-szivárgás miatt kigyulladt az egyik hajtóműve. Fedélzetén 11 ember tartózkodott – köztük két fő ismeretlen okból -, s mindannyian életüket vesztették.
Július 11-én egy AN-24 típusú repülőgép az Ob folyón hajtott végre kényszerleszállást a Tomszki területen, Nyizsnyevartovszk közelében. A Tomszkból Szurgutba tartó gépen 37 személy volt, heten meghaltak, 18 ember megsérült.
Július 4-én Moszkva mellett zuhant le egy EV-97R euroStar gép: két utasa közül az egyik a helyszínen meghalt, a másik súlyos sérüléseket szenvedett.

 

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó