2022, május 19.
4.3 C
Budapest
7.9 C
Moszkva
Hiredetés

Késik a Gazprom-Aréna átadása (képek)

Gazprom ArénaSem az építő fővállalkozó, sem a megbízó nem tudja, hogy mikor készül el Szentpétervár új futballstadionja a Gazprom-Aréna. A 2000-ben elindított projektet egyszerre több tényező is akadályozta az évek során. A gazdasági világválság, a városvezetés és a 2018-as orosz foci vb pályázat is “beleszólt” a stadion kivitelezését. Csak 2010-ben kétszer függesztették fel az építkezést. Idén először februárban állt le a stadion építése, amikor a város építési bizottsága bejelentette, hogy sikeres foci-vb pályázat esetén Szentpéterváron rendezik az elődöntő mérkőzést 2018-ban. Ez a kivitelezőnek plusz munkájába és megemelt kivitelezési költségébe kerül, ugyanis a Gazprom-Arénát nem a FIFA szabványoknak megfelelően tervezték.

A második leállás idén áprilisban volt, amikor a helyi törvényhozók úgy döntöttek, hogy fél milliárd rubellel csökkentik a stadion építésére szánt költségvetési összeget. Ekkor határozatlan időre felfüggesztették a munkálatokat. Az eredeti tervek szerint 2010 november 5-ig kellene elkészülnie az arénának. Ma az építkezés fővállalkozója újabb csúszást jelentettbe, amelyet azzal indokol, hogy az építkezés ütemtervéhez a jelenlegi ezer munkás helyett négyezerre lenne szükség.

Zenit stadion

A Huszti Szabolcsot is leigazoló Zenit-Szentpétervár futballcsapat számára készülő stadiont a Kresztovszkij szigeten építik. Az aréna terveit a japán Kisho Kurokawa építész készítette. A stadion 67 ezer néző befogadására lesz alkalmas. Becslések szerint a beruházás költségei meghaladják a 24 milliárd rubelt, amelyet a Gazprom és a szentpétervári önkormányzat finanszíroz.

A napokban oroszországi első állomásukon Szentpétervárra érkezett a FIFA delegációja, akik a 2018-as futball világbajnokságra pályázó országokban ellenőrzik a rendező város infrastruktúráját, stadionjait, repülőtereit és szállodáit. Szentpétervárból Moszkvába, majd Kazányba onnan pedig Szocsiba utazott a delegáció. Kazányban rendezik a 2013-as nyári Universiadet, Szocsiban pedig egy évvel később pedig téli olimpia lesz.

Gazprom Aréna:

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS