2023, január 31.
3.2 C
Budapest
-1.6 C
Moszkva

Képek: Ungváron járt az amerikai elnök felesége, Kijevben pedig a kanadai elnök

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök vasárnap Ukrajnába látogatott, hogy támogatást ígérjen és találkozzon Volodimir Zelenszkij elnökkel, míg Jill Biden amerikai first lady külön utazott, hogy találkozzon Zelenszkij feleségével. Joe Biden amerikai elnök nem utazott Ukrajnába, más nyugati vezetők számára a kijevi látogatás már rítussá vált.

Trudeau útja során, amelyet előzetesen nem jelentettek be, a Zelenszkijjel tervezett találkozót megelőzően bejárta a harcok sújtotta Kijev külvárosát, és felvonta országa zászlaját az újonnan megnyitott kijevi kanadai nagykövetségen. Trudeau hivatala szerint a találkozó célja, hogy “megerősítse Kanada megingathatatlan támogatását az ukrán nép iránt”.

Kanada január óta több mint 91,6 millió dollár katonai segélyt folyósított Ukrajnának, és a 2022-2023-as költségvetésében további 388 millió dollárt irányoz elő fegyverekre Kijev számára. A Kanada által már küldött fegyverek között 155 mm-es ágyúk és vállról indítható páncéltörő rakéták is vannak.

Jill Biden külön találkozott Zelenszkij feleségével, Olenával a szlovák határhoz közeli Ungváron. Olena Zelenszkij és a házaspár gyermekei az ellenségeskedések februári kitörése óta Nyugat-Ukrajnában tartózkodnak biztonságban.

Joe Biden amerikai elnök még nem járt Ukrajnában, mivel a jelek szerint biztonsági aggályok akadályozzák az amerikai vezető esetleges utazását. Lengyelországból Ukrajnába belépni “egy háborús övezeten keresztül vezető nyolcórás vonatozással” járna – magyarázta a múlt hónapban Jen Psaki, a Fehér Ház korábbi sajtótitkára -, és ezért “nem szerepelt az amerikai elnök tervei között”.

Ennek ellenére mindkét pártból számos amerikai törvényhozó, valamint Lloyd Austin védelmi miniszter és Tony Blinken külügyminiszter már megtette ezt az utat. A Biden-kormányzat közel 4 milliárd dollár katonai segélyt is küldött Ukrajnának azóta, hogy Oroszország megindította offenzíváját, és Biden sürgette a kongresszust, hogy fogadja el 33 milliárd dolláros ukrajnai segélycsomagját, amelyből 20 milliárd dollárból fegyvereket és más katonai támogatást finanszírozna Kijevnek.

Biden emellett hétfőn aláírja a 2022-es Lend-Lease Act of 2022-t, amely egy második világháborúból származó jogszabályt elevenít fel, amely lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy korlátlan mennyiségű fegyvert exportáljon Ukrajnába. Moszkva többször elítélte az Egyesült Államokat és NATO-szövetségeseit, amiért fegyvereket szállítanak Ukrajnának, és ragaszkodik ahhoz, hogy a beáramló szállítmányok csak meghosszabbítják a konfliktust.

Trudeau és Biden felesége mellett több tucat nyugati politikus, törvényhozó és méltóság látogatott Kijevbe azóta, hogy az orosz csapatok a múlt hónap elején visszavonultak a főváros külvárosából. Az Egyesült Királyság, Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia miniszterelnöke is az ukrán fővárosba utazott.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Magyarország és Ausztria nem küld fegyvereket Ukrajnába

Magyarország és Ausztria nem fog fegyvert küldeni Ukrajnába, és szeretné megakadályozni a folyamatban lévő konfliktus eszkalálódását - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf osztrák kollégájával, Klaudia...

Külföldi zsoldosok támaszpontjára mértek tüzérségi csapást az orosz erők

Orosz tüzérség csapást mért egy ukrán katonai támaszpontra Ocsakov városában, és külföldi zsoldosokkal végeztek - közölte a RIA Novosztyival egy, az ukrán fegyveres erők...

Peking: az Egyesült Államok az ukrán válság kezdeményezője és legnagyobb támogatója

Az USA az ukrajnai válság "kezdeményezője és legnagyobb támogatója" - jelentette ki Peking, kommentálva Washington azon állításait, miszerint állami kínai vállalatok nem halált okozó...